30 milliárd forintért vett külföldi ingatlanokat a kormány 2010 óta

1 hét ezelőtt 5



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Csaknem két tucat, egészen pontosan 23 külföldi ingatlanért 30 milliárd forintot fizetett az Orbán-kormány az elmúlt években – írja az rtl.hu. A megvásárolt épületek között palota és kúria is található. A legtöbb ingatlant valamilyen külképviseleti vagy kulturális feladatra használják.

A legdrágább tétel a müncheni főkonzulátus épülete volt, amelyre csaknem 6 milliárd forintot költött az állam. A neoklasszicista épület a város egyik legelegánsabb területén fekszik, nem messze az Isar folyótól.

A 2021-ben megvásárolt brüsszeli Magyar Házért 10 millió eurót (nagyjából 3,5 milliárd forintot) kellett fizetni, itt várhatóan a második félévben kezdődő magyar uniós elnökség kiemelt programjait tartják majd. Ez egyébként a volt belga pénzügyminisztérium épülete.

Az Rtl.hu harmincmilliárdos számítása csak azokra a vagyonelemekre terjed ki, amelyekben valamilyen hivatalos – jellemzően külképviseleti vagy kulturális – munka folyik, a diplomaták elszállásolására szolgáló ingatlanlista ugyanis titkos.

A 23 ingatlanból 19 olyan van, ami 2017 után került az állam tulajdonába. Túlnyomó részük pedig a kelet-közép-európai régióban található. Ezek egyike a pozsonyi nagykövetség épülete, ami 9,24 millió euróba került. A szlovák főváros belvárosában található ingatlan előző tulajdonosa az OTP Buildings s. r. o. volt a vagyonkezelő adatai szerint, írja az oldal.

A megvásárolt épületek között található a szlovákiai Tornalján található Moesz-kúria (119 ezer euró), amely Moesz Miksa báró kastélya volt. A kassai Csáky-Dessewffy Palota 3,5 millió euróba került, a felújítás után itt működik a főkonzulátus.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!