„40 felett már konzervatív gondolkodású lesz az ember” – volt MSZP-elnök a Fidesz dunaújvárosi polgármesterjelöltje

3 hete ezelőtt 14



bohócdoktor szja 1% felajánlás

„Értem a politikai logikát a Fidesz döntése mögött. Az ellenzéki pártok összeálltak 2019-ben, és ez több településen meghozta a sikert számukra. Akkor megmutatkozott, hogy egyszerűen nincsen elég fideszes szavazó a városban” – magyarázza Magyar András volt szocialista politikus, hogy miért őt kérte fel polgármesterjelöltnek a kormánypárt Dunaújvárosban. Az MSZP helyi szervezetének korábbi elnöke meglepődött a felkérésen, de nem sokat vacillált – egyeztetett a feleségével, és hamar igent mondott.

Pintér Tamás jelenlegi jobbikos polgármester szerint viszont a baloldali választók egy ilyen „árulást” nem néznek jó szemmel.

Én vagyok az áruló, Németh Szilárd kisöccse, a Shrek, de engem ezek nem hatnak meg, ütésálló vagyok

– reagál a bírálatokra Magyar, hozzátéve: „Én erre azt mondom, hogy Tamás szép, én meg okos vagyok. Szeretem ezt a csatazajt.”

Ebben a csatazajban látogattunk el Fejér megye második legnagyobb városába, hogy mindkét polgármesterjelölttel beszéljünk.

Adrián Zoltán / 24.hu

Dörzsölt róka, aki megszólítja a balosokat

„Nem a jelölt számít, hanem a párt, amelyik jelöli” – mondja Imre a Dózsa György út melletti fák árnyékában, ahol az embereket kérdezgetjük a város sajátos politikai képletéről. Szerinte 2019-ig, amíg a fideszes Cserna Gábor vezette az önkormányzatot, „szépen jött a pénz”, voltak fejlesztések. Most alig lát fejlődést, igaz a bicikliút megépítését dicsérte. Hét kilométeres kerékpárút épült uniós pénzből a településen, az előző, fideszes vezetés pályázott a pénzre, és a mostani, ellenzéki többségű valósította meg a projektek. Közös sikernek is lehetne nevezni, de egy kampányban ilyet ritkán hallani.

„Pintér Tamásék az átadásokon olyan projekteket adnak el saját sikerüknek, melyek 2019 előtt megnyert pályázati pénzekből valósultak meg” – mondja Magyar András az általa vezetett DSZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskolában. 500 méterrel odébb, a Városházán reagál a kritikára Pintér: „valóban az előző, fideszes vezetés pályázott a kerékpárútra, de a terveket már a jelenlegi vezetés készíttette el, és ha nem ilyen minőségben épült volna meg, az meg a mi hibánk lenne”. Hozzáteszi: 4,5 milliárd forintnyi uniós forrást nyertek el ebben a ciklusban, de biztos abban, hogyha esetleg nem ő nyer, nem fogja még évekig azt hangoztatni, hogy ezeket a pénzeket ő szerezte a városnak.

Vissza az utcára Imréhez, aki Kaposvárt hozta fel példának, ami szerinte azért épül, szépül, mert harminc éve kormánypárti polgármester vezeti.

Erősebben fogalmaz Antal a Városháza téren: „Pintér egy nulla, vele a város leépül, nincsen semmi fejlődés”. Szerinte a polgármester olyan, mint Budapesten Karácsony Gergely: „nem csinál semmit”. Ő is megemlíti, hogy régen „ömlött ide a pénz”, most pedig semmi előrelépést nem lát. Nem nehéz kitalálni, hogy Antal melyik oldalon áll, így rákérdezünk: jobboldaliként nem esik-e nehezére egy baloldali emberre, a városi MSZP korábbi elnökére szavazni?

Adrián Zoltán / 24.hu Antal

„Én mindig a nemzeti oldal mellett állok” – vágja rá gyorsan. Szerinte Magyar András „dörzsölt róka”, és miután a Fidesz nem elég erős a városban, érthető, hogy megpróbálnak olyan jelöltet indítani, „aki a balosokat is meg tudja szólítani”.

Utána Császár Imrénével beszélgetünk Dunaújváros fejlődésről. Merthogy ő látja a fejlődést, szerinte tisztességesen dolgozik a városvezetés, a Fidesz pedig csak kavar. Hamar áttér az országos politikára, arra panaszkodik, vállalkozó fia azt fontolgatja, hogy elhagyja az országot.

A 87 éves Dömötör Zsolt is elégedett Pintérrel. Háromkerekű kerékpárjával tart a kilátó felé, mindennap megteszi ezt az utat, „kell a mozgás”. A kerékpár út mellett a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést említi sikerként. Azért tapasztal problémákat is, kevesli például a szociális bérlakások számát, és szomorúan látja, ahogy a megszűnő könnyűipar – így a tejüzem és a szandálüzem – munkahelyeit nem tudják pótolni. Ezt azonban országos problémának látja. „Ha negyven évvel fiatalabb lennék, megalakítanám a kiszolgáltatottak pártját, és mindenkit legyőznénk” – elmélkedik a biciklijén. Megemlíti, hogy 1968 és 1990 között társadalmi munkásban kivette a részét a városépítésből, 1983-ban Pro Urbe-díjat is kapott. Magyar Andrással kapcsolatban azt mondja, nem érzékeli, hogy „olyan sokat tett volna eddig Dunaújvárosért”.

Adrián Zoltán / 24.hu Dömötör Zsolt

Még mindig a főtéri sétányon járunk. Egy leszakított, a földön fekvő Pintér Tamás-tábla feletti padon ül egy férfi. Szűkszavú, fényképet sem szeretne, de annyit elmond, nonszensznek tartja a Fidesz próbálkozását, szerinte esélye sincs egy volt MSZP-s politikussal nyernie a kormánypártnak.

Bal vagy jobb helyett

„Politikusalkatnak tartom magam, van még bennem tettvágy, tenni akarok a városért” – mondja Magyar András az iskola tárgyalójában. Arra a kérdésre, hogy baloldali embernek tartja-e még magát, így felel:

Nem szeretem már ezt, hogy valaki jobb- vagy baloldali. A kérdés az, hogy internacionalista vagy patrióta? A normalitás vagy az abnormalitás pártján van? Az, hogy mi baloldali ma már, és mi nem az, azt nehéz megmondani.

Vannak még MSZP-s barátai, és úgy érzi, megérik a döntését. „Mi volt ez a párt tíz, húsz évvel ezelőtt, és mi most?” – kérdezi. Egykori pártja szerinte feloldódott a DK-ban, amelynek megalakulása óta az egyik fontos célja volt, hogy az MSZP-t bedarálja. „És ez sikerült is”, már az EP-választáson is közösen indulnak.

Kiszivárgott hangfelvétel, kilépés az MSZP-ből

A 2022-es országgyűlési választás előtt a magát Anonymusnak nevező „álarcos leleplezőember” tett közzé egy hangfelvételt, amelyen Magyar András, az MSZP dunaújvárosi szervezetének vezetője és a párt választókerületi elnöke Kálló Gergelyről, az ellenzéki összefogás jobbikos országgyűlési képviselőjéről beszélt. (Kálló még 2020-ban szerzett parlamenti mandátumot egy időközi választáson, amit azért írtak ki, mert a 2018-ban képviselővé választott Pintér Tamás elindult a 2019. októberi önkormányzati választáson, és a város polgármestere lett.) Magyar a felvételen azt ecsetelte, hogy „ez a Kálló egy senki”, míg a Fidesz jelöltje, Mészáros Lajos a helyi kórház főigazgatója. Beszélgetőpartnere erre a kórház rossz állapotát hozta fel, mire Magyar a következőket mondta: „Budapesten a fejedre esik a vakolat. A dunaújvárosi egy tök szép, tök tiszta kórház.” Az is elhangzott a szájából, hogy „nagy valószínűséggel a Fidesz-kormány maradni fog”, és a választókerületnek nem lesz jó, ha Kálló nyer, mert semmit „nem fog tudni elintézni megint”. A választást valóban a Fidesz nyerte – és nem csak országosan: Mészáros Lajos a szavazatok 46,2 százalékát megszerezve legyőzte Kálló Gergelyt (43,8%). A felvétel kiszivárgása után Magyar lemondott pártvezetői pozíciójáról, és ki is lépett az MSZP-ből.

Persze abból, hogy valaki kilép az MSZP-ből, nem következik, hogy két évvel később a Fidesz jelöltje lesz. Magyar erről azt mondja, hogy korábban is szimpatizált a Fidesz családpolitikájával, nemzetpolitikájával és a szakképzés fejlesztésével.

Az MSZP-nek megszűntek a válaszai, a Fidesznek viszont vannak. Nem mindig jók, de vannak.

Komoly kihívásokkal kell megküzdeni. Itt a migráció kérdése: az MSZP borzalmas választ adott, azt állította, hogy nem gond, miközben a XXI. század erről fog szólni, és Nyugat-Európa óriásit hibázott. A magyar kormány viszont hamar felismerte a problémát, és a falig elment.”

Megkérjük, említsen legalább egy dolgot, amire a Fidesz nem jól válaszolt, de ilyet a párt jelöltjeként nem szeretne mondani.

2014-ben egyébként Magyar és Pintér Tamás is elindult a parlamenti választáson, előbbi 29, utóbbi 25 százalékot kapott. Négy évvel később viszont Pintér már a szavazatok 43,5 százalékát begyűjtve győzött a körzetben, az MSZP pedig el sem indult, a DK jelöltjét támogatta, aki 10 százalékot szerzett. Magyar elmondása szerint ez még nem verte ki nála a biztosítékot, de érezhetően nem lelkesedett az ötletért. Úgy látja, már 2018-ban „megtanították a baloldaliakat átszavazni a Jobikra. Azóta is ez megy. Négyszer egymás után mondták azt a baloldaliaknak, hogy a szélsőjobbra kell szavazni. Pintér Tamás és Kálló Gergely még mindig annak a Jobbiknak a tagja, amelynek az elnöke listázni akarta a zsidó származású országgyűlési képviselőket.”

Adrián Zoltán / 24.hu Magyar András

Igaz, ő is állt Gyurcsány Ferenccel és a jobbikosokkal is egy színpadon korábban, de azt mondja, bár a DK elnöke sosem volt a kedvence, sőt a baloldalon az ősbűn Gyurcsányé, a jelenlegi polgármester kiabálta azt évekkel ezelőtt, hogy „Gyurcsányt a Dunába, Mezeit meg utána! Most meg Mezei a mellette lévő irodában ül.” (Mezei Zsolt a DK választókerületi elnöke, Dunaújváros alpolgármestere – a szerk.)

Hozzáteszi, ő mindig is jó viszonyban volt a fideszesekkel, azt viszont tagadja, hogy a káromkodásokkal is megtűzdelt hangfelvétel megjátszott lett volna. Sőt, úgy fogalmaz, semmi baja az általa anno senkinek, hülyegyereknek nevezett (most képviselőjelöltként induló) Kállóval azon kívül, hogy az országos Jobbikból Dunaújvárosba beernyőztetett politikus.

Az MSZP-ből való kilépése után egy darabig nem politizált, azt mondja, jól esett távolabb kerülni ettől a közegtől.

Az elmúlt években én is változtam, nem ugyanazt gondolom már a világról, mint korábban. Negyven felett már konzervatív gondolkodású lesz az ember

– magyarázza.

Jelöltségét követően aztán nem várt helyről kapott támadást. Kis Péter, a KDNP dunaújvárosi elnöke azt írta egy levélben, nem tudja elképzelni, hogy „a baloldali Magyar a Fidesz országos választmányától kapott instrukciók alapján vezetné a várost, de azt sem, hogy jobboldali eszméket valló tisztségviselők Andrástól fogják elfogadni az iránymutatást.” Azt is bejelentette, hogy Magyar jelölését nem támogatják, majd amikor a szöveg kikerült a nyilvánosságba, gyorsan visszakoztak. Magyar erre csak annyit reagál, hogy a levélben Kis magánvéleménye olvasható, a KDNP viszont támogatja.

Legyen rend, tegyük újra sikeressé a várost! – ezzel kampányol. Úgy látja, hogy Dunaújváros az elmúlt években megrekedt, „bezárkózó erődváros” lett, pedig szerinte Dunaújváros nem válhat „mártírvárossá”.

Lehet álmodozni, hogy majd innen pályáznak Brüsszelbe, de ez nem így van. A pályázati pénzeket a kormány osztja

– mondja.

„Székesfehérvárral egy ligában játszottunk, évtizedeken keresztül ment a rivalizálás. Most meg lehet nézni, hogy hol tartanak ők, és hol tartunk mi. Dunaújváros szakad le, sportban, kulturálisan, minden szinten.” Magyar nem látja, hogy új munkahelyek létesülnének a városban, nem tapasztal vállalkozóbarát környezetet. Ezen változtatna. Amikor a kormányzati elvonásokról kérdezzük, úgy reagál, a polgármesternek az a dolga, hogy megszerezze a szükséges forrásokat, és szerinte erre neki több esélye lesz. Ha győz, akkor az iskolaigazgatói pozícióját átadja másnak, ha nem nyer, akkor pedig

felköhetik a gatyájukat Pintérék, mert ugrálni fogok a fejükön, mert valódi ellenzékük leszek.

Az árulást nem nézik jó szemmel

Mészáros Lajos is azt ígérte a 2022-es megválasztása előtt, hogyha őt megválasztják, akkor dőlni fog a pénz. Aztán az első negyedévben elvették a kézilabdacsarnok felújítására megítélt összeget. Ígérte azt is, hogy a különleges gazdasági övezet miatt elvont pénzeket visszahozza – ebből sem lett semmi. Csak a focira hozott pár százmilió forintot. De nekünk sikerült rajta átlépve miniszterekkel, például Palkovics Lászlóval és Lázár Jánossal egyeztetni

– válaszol Magyar András ígéreteire Pintér Tamás.

A város egykor szép sikereket elért, 2000-ben a bajnoki címig jutó futballcsapata egyébként jelenleg az NB III. Délnyugati csoportjában játszik, és kieső helyen áll.

Adrián Zoltán / 24.hu Pintér Tamás

Mészáros két évvel ezelőtti győzelmét és azt, hogy az ellenzék 2022 nyarán egy időközi önkormányzati választást is elbukott, Pintér nem tartja aggasztó előjeleknek a júniusi választás előtt, mert szerinte azóta kiderült, hogy a fideszes ígéretekből semmi sem lett. „Azóta a városlakók érzik és látják, hogy mit csinált az elmúlt években a Fidesz – leállította a Modern Városok Programot, a különleges gazdasági övezet létrehozása miatt milliárdokat vont el a várostól” – mondja.

Az ellenzéki összefogást Magyar kiválása óta stabilnak érzi, azt mondja, csak konstruktív vitáik vannak. „Hivatalosan” még a Jobbik tagja, de az elmúlt öt évben nem volt pártos teendője. „A Jobbikkal való kapcsolatom inkább csak névleges” – teszi hozzá.

Eljelentéktelenedett számomra az országos politika, Dunaújvárosra koncentrálok, ez a feladatom.

Rákérdezünk arra is, mit szól ahhoz, hogy a Fidesz Gyurcsány emberének nevezi az ellenzéki politikusokat. Túl azon, hogy hazugságnak tartja, azt hangsúlyozza, hogy már gyerekkorában keresztény, konzervatív értékrendre tanították. „Ténylegesen jobboldali beállítottságú vagyok. A Fidesz miatt viszont ez mára szitokszó, és aki nem fideszes, azt baloldalinak nevezik” – fogalmaz.

Magyar András jelölését megdöbbentőnek tartja. Mint mondja, sajnálja a fideszes szavazótábort, hogy pártjuk nem tudott kiállítani nemhogy egy fideszes, de még csak egy jobboldali jelöltet sem. Szerinte a Fidesz terve, hogy Magyarral a baloldaliakat is megszólítsák, azért is hibás, mert „a baloldaliak egy ilyen árulást nem néznek jó szemmel. Magyar András már korábban is átverte a választókat: amikor 2022-ben kikerült róla a hangfelvétel, már rég nem volt ellenzéki, de annak állította be magát. Már akkor is a Fidesz szekerét tolta, ezt mi már akkor is tudtuk.”

Adrián Zoltán / 24.hu

Régóta ismeri egyébként Magyart, szerinte kihívója megcsömörlött a politikától. Például korábban azzal támadta a Fideszt, amivel most őt támadja, vagyis hogy más által szerzett pénzekkel kampányol, és nem csinál semmit. A város eladósodásáról szóló vádakat hazugságnak tartja, azt viszont elismeri, hogy a Vasművel valóban évek óta problémáik vannak, és még az új tulajdonos sem termel. Így nem jön iparűzési adó, sőt még építményadót sem fizetnek. „Kapcsolatban állunk az új tulajdonossal, részletfizetési megállapodásunk van velük. Sok száz milliós elmaradásuk van” – mondja a polgármester.

Pintér azt tartja a legnagyobb eredményüknek, hogy a pénzelvonások, a Covid-járvány és az energiaválság ellenére is megvalósítottak fejlesztéseket, bevezették például a 150 forintos havi buszbérletet.

Három éve Dunaújváros ostrom alatt címmel tartottak összellenzéki sajtótájékoztatót a városban – Pintér mellett Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely részvételével –, miután kiderült, hogy a kormány különleges gazdasági övezetet hoz létre Iváncsa és Rácalmás közigazgatási területén, Adony és Kulcs bevonásával. Ez azt jelentette, hogy a város jelentős adóbevételektől esik el. A polgármestert arra kértük, számszerűsítse az elvonásokt.

A Hankooktól érkező iparűzési adót már a vármegye kapja és osztja tovább kedve szerint, és az iváncsai ipari parkkal ugyanez a helyzet. Összesen nagyjából évi 3–4 milliárd forintot vettek el a dunaújvárosiaktól ezzel a döntéssel

úgy, hogy a város szabadon felhasználható forrása nagyjából 6 milliárd” – feleli a polgármester, aki arra számít, a dunaújvárosiak nem szívesen látnák viszont a város élén azokat, „akik kiveszik a pénzt a zsebükből”.

The post „40 felett már konzervatív gondolkodású lesz az ember” – volt MSZP-elnök a Fidesz dunaújvárosi polgármesterjelöltje first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!