41 ezer e-mail, 350 órányi hangüzenet, 106 oldalnyi levél – Bizarr Netflix-sorozat készült a világ legkitartóbb zaklatójáról

1 hét ezelőtt 6



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A Netflix algoritmusai kiismerhetetlenek. Ennek köszönhetően senki sem számíthatott arra, hogy április második felében egy icipici, meglehetősen intim brit minisorozat költözik be a nézettségi toplista első helyére, és nem akaródzik távoznia onnan. A csodálkozásunkat csak fokozza, hogy a széria az elsőre egyáltalán nem megtekintésre csábító Szarvasbébi címre hallgat, ráadásul semmi köze Bambihoz.

Martha, aki nem áll le

Szarvasbébinek Martha, a magát ügyvédnek valló, ügyvédi diplomával rendelkező, de ügyvédként már nagyon régen (vagy talán soha?) praktizáló munkanélküli nő szólítja Donnyt, a fiatal férfit, akibe fülig belezúg, miután az csaposként megsajnálja őt, és meghívja egy italra a pultnál. Egy kedves gesztus ez, egy emberséges pillanat, semmi több, Martha számára mégis a világot jelenti.

A nő gyorsan törzsvendéggé válik Donnynál, állandóan flörtöl vele, majd e-mailek és üzenetek egész záporát zúdítja rá. Bár a csapos/wannabe humorista épp egy kezdődő párkapcsolatban él, eleinte nem állítja le Marthát. Ugyan tisztában van azzal, hogy amit a nő csinál, az zaklatás, mégis jó tesz a sebzett egójának a hízelgés, és az, hogy érezheti: valakinek fontos, valakinek számít.

Természetesen Martha rajongása gyorsan elfajul, megtámadja Donnyt és bántja Donny barátnőjét, a kocsmából való kitiltása után pedig folyton a munkahelye mellett vagy az albérlete melletti buszmegállóban várja őt naphosszat, hogy mialatt elhalad mellette, sértegesse őt. Egy idő után pedig már nemcsak neki küldi tonnaszámra az üzeneteit, hanem minden olyan nőnek is, akinek Donnyval közös fotója van fent a Facebookon. Végső elkeseredésében pedig már Donny szüleit is zaklatni kezdi, azt híresztelve az apja munkahelyén, hogy egy pedofilt foglalkoztatnak, sőt eljár a szíve választottja összes stand up fellépésére is, csakhogy megzavarja és kizökkentse őt.

 Szarvasbébi

Szarvasbébi (Fotó: Netflix)

Mivel Martha jogászként végzett és már amúgy is rutinos zaklató (nem Donny az első ilyen ügye), jól tudja, hol húzódnak azok a határok, ameddig elmehet anélkül, hogy a rendőrség fogást találjon rajta, ráadásul Donny is sok hibát vét a feljelentésében. Az évekig elhúzódó ügy pedig teljesen tönkreteszi nemcsak a férfi – egy korábbi szexuális erőszak által amúgy is megtépázott – lelkét, hanem a munkáját és a magánéletét is, miközben megtépázza a kapcsolatait más emberekkel, és ellehetetleníti, hogy teljesítse a régi álmát, és stand up comedy előadóvá váljon.

Először színpadon mesélte el

A Szarvasbébi sikerét sokan összekötik a streaming-szolgáltatókon egyre dominánsabbá váló true crime-őrülettel. Ugyan nem dokumentumfilmről van szó, a sorozat kapásból azzal indít, hogy igaz történetet látunk/hallunk, márpedig a történetben látott olykor egészen abszurd, elsőre hihetetlennek tűnő, de lélektanilag mégis hitelesen elmagyarázott és előadott pillanatok csak annál izgalmasabbak, ha tudjuk, hogy valóban megtörtént események ihlették. Olyan események, amik ráadásul az író-főszereplő Richard Gaddel estek meg a húszas évei elején. A ma már a harmincas éveiben járó skót író-humoristára korábban nem igazán vetült reflektorfény, talán a legnagyobb sikerének az mondható, hogy íróként jegyezhetett egy epizódot a nagy sikerű Szexoktatás című sorozatból.

A Szarvasbébi sztorija már régóta érett benne, ráadásul a sorozatban nem először mesélte el a nyilvánosságnak. 2019-ben one man showként, afféle egyszemélyes, történetmesélős/sztorizós színdarabként adta elő a történetet élőben a közönségnek, és később ezt fejlesztette tovább minisorozattá. Nyilván ez ihlette azt a jelenetet is, amikor a sorozat egyik epizódjában hagyományos stand up helyett kiönti a lelkét és elmondja a történetét a megrökönyödő közönségnek.

Gaddnek már ahhoz is óriási bátorság kellett, hogy annak idején kisebb közönség előtt mesélje el az élete legmegalázóbb, legkellemetlenebb korszakának történetét, most pedig a Netflixen, tényleg ország-világ előtt vállalta fel ezt, ráadásul nemcsak megírta forgatókönyvként, hanem el is játssza saját magát. Ez különösen bátor tett annak fényében, hogy a középső epizódban azt nézhetjük végig, ahogy egy befolyásos író bedrogozza és számos alkalommal megerőszakolja a főhőst.

Az igazi zaklatók nyomában

Gadd szinte minden interjújában hangsúlyozza, hogy nem azért mesélte el a történetét, hogy valakin vendettát vegyen.

Ezek az ügyek rég történtek, mára maga mögött hagyta az élete ezen szakaszát, és azért vállalja fel ezeket a számára kellemetlen történeteket teljes vállszélességgel, mert azt reméli, hogy egyrészt az emberek is jobb képet kaphatnak arról, milyen mélységei és oldalai lehetnek a zaklatásnak, másrészt a hatóságok is tanulhatnak belőle, ugyanis a férfi szerint gyakran nem veszik elég komolyan a bejelentőket, sok mindent nem nyilvánítanak zaklatásnak, amit már annak kéne, és sokszor csak azután lépnek közbe, amikor már túl nagy kár (akár érzelmi oldalon) keletkezett.

 Szarvasbébi

Fotó: Netflix

Persze attól, hogy Gadd elzárkózott attól, hogy a nyilvánosság előtt megnevezze a zaklatóit, a nyilvánosság még nem zárkózott el attól, hogy megtalálja őket. Annak ellenére, hogy a férfi egy április 22-i instasztoriban megkérte az embereket, hogy hagyják abba a nyomozást, valóságos keresőhadjárat indult ellenük. Rengetegen lettek kíváncsiak arra, ki inspirálta a sorozatban látott, nemi erőszakot elkövető írót, Darrient, illetve ki lehet a valódi Martha, akit a Szarvasbébiben Jessica Gunning oly félelmetes sokszínűséggel, sok szempontból Kathy Bates Tortúrában látott alakítására emlékeztetve formál meg.

Az alkotó egyébként szándékosan nehezítette meg, hogy bárki is rátaláljon a valódi elkövetőkre, amire jó oka volt:

Akadnak bizonyos védelmi mechanizmusok a jogban, ami miatt nem foghatod csak úgy mások nevét és életét, és nem teheted a képernyőkre. A történetem több szereplője sebezhető ember, és eszem ágában sem volt az életüket nehezebbé tenni. Szóval sok dolgot meg kellett változtatnunk azért, hogy megvédjem magamat és megvédjem őket.

Igazság helyett érzelmi igazság

Richard Gadd szerint nem az volt a fontos, hogy a sorozatban minden pontosan úgy és pontosan azokkal történjen, ahogyan a valóságban is, hanem az, hogy a történet érzelmi igazsága és töltete megmaradjon. Szerinte tévúton járnak azok, akik azokat a nőket keresik az életében, akik hasonlítanak Marthára, ugyanis a valóságban külsőre egyáltalán nem emlékeztet az őt alakító színésznőre. Az alkotó annyit mondott el, hogy a húszas évei elején találkozott a zaklatójával, aki aztán nagyjából négy éven keresztül befészkelte magát az életébe, mialatt 41 ezer e-mailt, 350 órányi hangüzenetet, 106 oldalnyi levelet, valamint számos Twitter- és Facebook-üzenetet küldött neki, és akkor a bizarr ajándékokat és a személyesen történő megkereséseket nem említettük.

Továbbá azt is tudjuk – SPOILER következik –, hogy

a valódi elkövetőt a sorozatban látottakkal ellentétben sosem juttatta börtönbe, ugyanis egy mentálisan ennyire instabil embert nem akart ilyen formában bántani.

 Szarvasbébi

Fotó: Netflix

Hogy mi lett azóta vele? Azt nem mondta el, de az biztos, hogy Gadd ma már egyáltalán nem tart tőle, és úgy érzi, hogy ma mindketten annyira máshol tartanak az életükben, hogy a visszatérésére nem lát esélyt. Arra pedig nagy hangsúlyt fektetett, hogy megvédhesse. Ahogy a GQ-nak elmondta:

A megváltoztatásában olyan messzire mentünk, hogy talán már ő sem ismerne magára a sorozatot nézve. Tényszerűen tehát nem valódi karaktert mutatunk be, de az érzelmi igazsága nagyon is jelen van.

A „Találjuk meg az igazi Marthát!” nevű online hajtóvadászat hál’ istennek eddig nem járt sikerrel, ugyanakkor a valódi Darrient sokan megtalálni vélték Sean Foley író-rendezőben, leginkább amiatt, mert külsőre kissé hasonlít a színészhez, aki a Szarvasbébiben a nemi erőszakot elkövető írót alakítja. Gadd személyesen kelt a védelmére, és elmondta, hogy nem szeretné, ha az emberek rászállnának az olyan kedves volt munkatársaira, mint amilyen Foley.

Az ügy pikantériája, hogy a sorozatban történteken felháborodott nézők éppen azt kezdték el művelni, amit felháborítónak találtak: zaklató üzenetekkel, fenyegetésekkel és kommentekkel bombáztak egy ártatlan férfit.

Források: (1) (2) (3) (4

A Szarvasbébi hét epizódja a Netflixen látható.

The post 41 ezer e-mail, 350 órányi hangüzenet, 106 oldalnyi levél – Bizarr Netflix-sorozat készült a világ legkitartóbb zaklatójáról first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!