50 milliárd dolláros ukrán csomagot akar elfogadtatni az Egyesült Államok a G7-tel, a költségeket nagyrészt az EU fizetné

1 hét ezelőtt 10



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Miután az amerikai Kongresszus több hónapos vajúdás után elfogadta a 61 milliárd dolláros segélycsomagot Ukrajnának, most egy újabb, közel hasonló nagyságú csomagról akar az Egyesült Államok megállapodni, de ezt valószínűleg már nagyobbrészt európai országok fizetnék. Az új csomag nagysága az 50 milliárd dollárt is elérhetné, és az amerikai elképzelések szerint azt a G7 államai finanszíroznák. A költségeket a részleteiben még nem ismert elképzelés szerint a befagyasztott orosz szuverén eszközök hozama fedezné.

Minderről már hosszabb ideje mennek a háttértárgyalások, de a Bloomberg friss értesülése szerint Washington a megállapodást már a G7-országok júniusi olaszországi csúcstalálkozóján nyélbe akarja ütni. Ezzel egyrészt a novemberi amerikai elnökválasztás és egy lehetséges Trump-elnökség előtt szeretnék fenntarthatóbb módon biztosítani Ukrajna részleges finanszírozását, másrészt azt nagyobb részt próbálják Európára tolni, hiszen az Ukrajna elleni invázió miatt befagyasztott orosz eszközök többsége EU-tagállamokban van.

Összesen kb. 280 milliárd dollárnyi orosz eszközről van szó. Korábban többször felmerült az is, hogy magát ezt az eszközállományt kellene kisajátítani és azt részben vagy egészben Ukrajna finanszírozására fordítani, de Európában erősen tartanak a lehetséges orosz reakciókról, például az Oroszországban maradt európai vagyonokkal és vállalatokkal szembeni hasonló ellenlépésektől. Azzal, hogy a javaslat szerint csak a nyereséget használnák fel, ezeket a félelmeket próbálják mérsékelni, de az orosz retorziók így is kockázatot jelentenek.

Korábban egy olyan konstrukció merült fel, amiben a befagyasztott (idáig összesen kb. 5 milliárd dollárnyi) orosz hozamok fedezetével egy új kötvényt bocsátanának ki, és ebből biztosítanák az újabb nemzetközi segélycsomagot Ukrajnának. A Bloomberg értesülése szerint kötvény helyett most már arról van szó inkább, hogy ezt az "akár 50 milliárd dollár értékű" újabb csomagot első körben vagy az Egyesült Államok, vagy ők és a G7 további országai kvázi előfinanszíronák, az EU pedig a befagyasztott orosz eszközök hozamából fizetne azt vissza az amerikaiaknak.

Ez alapján tehát az Egyesült Államok azt szeretné, ha a további, Ukrajnának szánt segélycsomagot nagyobb részben már az Európai Unió finanszírozná. Ez így bizonyára könnyebben eladható lenne az amerikai elnökválasztás előtt, a június eleji EP-választásra készülő Európában viszont ez várhatóan még komoly vitákat fog hozni.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!