85 évesen sem vesz vissza a Guiness-rekorder gyapjúnyíró, sőt, még bemutatót is tartott Hódmezővásárhelyen

1 hét ezelőtt 10



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Az idei Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon Hódmezővásárhely egyik emblematikus személye tartott birkanyíró bemutatót. Marton János a mai napig Guinness-rekorder gyapjúnyírásban, amit 2003-ban állított fel.

Szép kis seregszemle gyűlt össze a 85 éves Marton János körül: kicsik és nagyok egyaránt kíváncsian figyelték, hogyan kell hagyományos módon, gyapjúnyíró ollóval birkát nyírni a hétvégén megrendezett Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon. Kicsit vissza kell röpülnünk az időben, egészen 2003-ig, amikor Hódmezővásárhelyen Marton János 8 órán keresztül 50 juhot tudott megnyírni – szinte megállás nélkül – írja a Magyar Mezőgazdaság.

TÖBB MINT 50.000-SZER NYOMTA ÖSSZE AZ OLLÓ SZÁRÁT

A szakemberek akkor megszámolták, hogy egy állat megnyírásához nagyjából 1000-1300 ollócsattanásra volt szükség, így könnyen kiszámolható, hogy Marton János több mint 50000-szer nyomta össze az olló szárát – ehhez bizony komoly marokerőre volt szükség. A 21 évvel ezelőtt felállított rekordját máig senkinek sem sikerült megdöntenie a világon. A Guinness-rekorder 8 éves kora óta nyír birkákat, és mintegy 10000 állat fordult meg a kezei alatt. Mint mondja, ezt csak szenvedéllyel lehet csinálni, ugyanakkor sajnálja, hogy Magyarországon a gyapjú elértéktelenedett, pedig remek alapanyagnak számít a mai napig.

EGYRE INKÁBB KIKOPIK AZ OLLÓ HASZNÁLATA A MINDENNAPOKBÓL

Napjainkban főként géppel végzik a nyírást, a gyapjúnyíró olló használata épp úgy kopik ki mindennapjainkból, ahogyan a juhtartás és ezzel együtt a juhnyírás is. Gyapjúnyíró-utánpótlásra már pedig elengedhetetlen szüksége van az ágazatnak, nem véletlen, hogy Marton János bemutatójában számos kiskorút vont be a nyírásba, hátha akad, akit sikerül „megfertőznie” – csak így lehet szerinte a szakmát fenntartani. Olyan természetességgel vágja le az állatokról a gyapjút, mintha a borbélynál ülnének a juhok, és szinte meg sem moccannak kezei között – ehhez, persze, nagyban hozzájárul nyírás közben, hogyan tartja, forgatja, szorítja az állatokat.

A MAI NAPIG AKTÍVAN MŰVELI A HAGYOMÁNYT

Mai napig aktívan műveli ezt az ősi hagyományt, már unokájával is együtt nyír, természetesen ollóval. Tapasztalja, hogy a gyapjú elértéktelenedése mellett a juhtartás is kezd kiveszni napjainkból, egyre kevésbé rentábilis a tartásuk, noha a felvevő piaca kiegyensúlyozott, és jócskán lenne kereslet a könnyű és a nehéz bárányra. Szakemberek véleménye szerint jelenleg az 1000 egyed az a minimum tartási állatlétszám, ami még jövedelmezőképes, az ez alatti mennyiség már csak kiegészítő bevételi forrás lehet egy gazdálkodó számára. Ennek ellenére Marton János, amíg tudja, birkát fog nyírni. A szíve a mai napig viszi, és reméli, ez a lankadatlan lelkesedés egy-egy gyerekre, fiatalra is átragad, hogy tovább vigyék ezt az ősi és örökérvényű hagyományt.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!