A bolgár elnök megvétózta az Ukrajnával páncélozott harcjárművek szállításáról kötött megállapodást

2 hónapja ezelőtt 13bohócdoktor szja 1% felajánlás

A bolgár elnök megvétózta a bolgár belügyminisztérium és az ukrán védelmi tárca között páncélozott szállító harcjárművek (PSZH) adományozásáról kötött megállapodást, amelyet a szófiai törvényhozás november 22-én hagyott jóvá – írja az MTI.

Az államfő sajtószolgálatának hétfői közlése szerint Rumen Radev úgy véli, hogy a bolgár határőrségnek és a mentőknek szükségük van ezekre a járművekre.

Az Ukrajnának szánt páncélozott szállító harcjárműveket a bolgár határ őrzésében és a lakosság katasztrófák és balesetek esetén történő megsegítésében lehetne felhasználni. A bolgár állampolgárok életének és egészségének kell a legfőbb prioritásnak lennie

– mutatott rá az elnök, aki a megállapodást újbóli megfontolásra visszaküldte a parlamentnek. Korábban a 240 tagú parlament képviselői 152-57 arányban jóváhagyták a megállapodást.

Az ukrán félnek olyan páncélozott szállító harcjárműveket kellett volna biztosítani, amelyeket a bolgár belügyminisztérium nem használ – összesen mintegy száz PSZH-t, valamint pótalkatrészeket. Az adományozásról augusztusban született megállapodás, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök júliusi bulgáriai látogatását követően. A járművek többsége használaton kívül volt rossz műszaki állapotuk miatt, raktárakban tárolták őket, és a kormány szerint – az ellenzék vádjaival ellentétben – az adomány nem gyengíti Bulgária védelmi képességeit. A bolgár parlament szeptemberben már jóváhagyott egy használaton kívüli SZ-300-as rakétavédelmi rendszerekből álló adományt.

A 2004 óta NATO-tag, jelentős hadiiparral rendelkező Bulgária nagy mennyiségben szállít szovjet típusú lőszereket Ukrajnának. Szófia – többnyire harmadik országok finanszírozásával – 2,5 milliárd euró értékű hadianyagot szállított eddig Kijevnek.

The post A bolgár elnök megvétózta az Ukrajnával páncélozott harcjárművek szállításáról kötött megállapodást first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!