A csiperkegomba aranyat ér: ezért kellene sokkal többet enned belőle!

2 órája ezelőtt 4



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A csiperkegomba nem véletlenül az egyik legnépszerűbb gombafajta a világon! Finom, sokoldalú és tele van egészségügyi előnyökkel. De vajon tudod, hogy mennyire jót tesz a szervezetednek? És hogy Magyarország a csiperkegomba-termesztés egyik nagyhatalma? Ha eddig nem fogyasztottál eleget belőle, most adunk pár nyomós érvet, hogy miért kéne többet enni belőle – sőt, egy isteni gombás tésztareceptet is mutatunk!

A csiperkegomba nemcsak egy hétköznapi alapanyag, hanem egy valódi szuperélelmiszer! Tele van B-vitaminokkal, amelyek segítik az idegrendszer megfelelő működését, és hozzájárulnak a bőr, a haj és a körmök egészségéhez. Emellett D-vitamint is tartalmaz, amely nélkülözhetetlen az immunrendszer és a csontok számára. Ha eddig nem tudtad, a csiperkegomba kiváló fehérjeforrás is – különösen hasznos lehet azoknak, akik csökkenteni szeretnék a húsfogyasztásukat, de mégis szeretnének elegendő fehérjéhez jutni. Az alacsony kalóriatartalma miatt pedig a diétázók egyik kedvenc étele.

Hogyan hozd ki belőle a legtöbbet?

Ahhoz, hogy a csiperkegomba megőrizze az értékes tápanyagait, érdemes odafigyelni az elkészítésére. A legjobb, ha nem főzöd túl – egy gyors pirítás serpenyőben vagy sütőben tökéletes választás. Ha grillezed, még intenzívebb lesz az íze! A fűszerezésnél nem kell túlbonyolítani: egy kis fokhagyma, friss petrezselyem, só, bors és egy kevés olívaolaj csodát tesz vele. Ha pedig egy igazán ütős fogást szeretnél, próbáld ki ezt a gombás tésztát, amit egyszerűen lehetetlen nem szeretni!

Hozzávalók (2 adaghoz):

  • 250 g csiperkegomba
  • 200 g tészta (pl. penne vagy spagetti)
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 200 ml főzőtejszín
  • 1 evőkanál vaj vagy olívaolaj
  • Só, bors, friss petrezselyem

Elkészítés:

  1. A tésztát főzd meg sós vízben, majd szűrd le.
  2. A hagymát aprítsd fel, majd egy serpenyőben pirítsd meg vajon vagy olívaolajon.
  3. Add hozzá a felszeletelt csiperkegombát, és közepes lángon pirítsd 5-6 percig.
  4. Dobd hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd öntsd rá a főzőtejszínt. Főzd pár percig, amíg besűrűsödik.
  5. Keverd bele a kifőtt tésztát, ízesítsd sóval, borssal, és szórd meg friss petrezselyemmel.

Tálald forrón, reszelt parmezánnal megszórva – garantáltan mindenki repetázni fog!

Magyarországon is nagy gombanagyhatalom vagyunk!

Kevesen tudják, de Magyarország évek óta az egyik legjelentősebb csiperkegomba-termesztő ország Európában. Az itthon termesztett csiperke nagy része belföldön fogy el, de jelentős mennyiséget exportálunk is. A hazai termesztésnek köszönhetően friss, vegyszermentes csiperkéhez juthatsz, ráadásul a gombatermesztés környezetbarát is: kevesebb vizet és energiát igényel, mint például a húsipar.

Érdemes több csiperkegombát enni, mert egészséges és tele van tápanyagokkal, segít a diétában, hiszen alacsony kalóriatartalmú, könnyen beszerezhető és pénztárcabarát is. Ha eddig nem ettél belőle elégszer, itt az idő, hogy változtass!

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!