A csirkemell igen népszerű alapanyag, mert könnyű vele dolgozni, gyorsan elkészül és remekül lehet ízesíteni. Aki pedig kitalálta, hogy baconbe kell göngyölni, tudhatott valamit az ételről, mert egy csodálatos és erősen indokolt párosítást hozott létre.
A csirkemellnek ugyanis, sajnálatos módon van egy olyan tulajdonsága, hogy hamar kiszárad, így bizonyos anyagismeretet mégiscsak igényel, ha meg szeretnénk sütni. A másik véglet sem jó, ha nem sül át ugyanis nemcsak a szalmonellát kockáztatjuk, de, maradjunk abban, hogy a rozé csirkemell nem értelmezhető kategória. Azt sütni kell tovább.
Ha viszont baconbe göngyöljük, ezt a problémát ki is küszöböltük, a félelmetes cipőtalp állagot gyakorlatilag kicseleztük egy huszárvágással. A jó kis füstölt szalonna ugyanis kívülről zsírozza a száraz csirkehúst, ugyanakkor nagyszerű ízt is ad neki.

Kívül ropogós bacon, belül mindenféle finomság (Fotó: gkrphoto, Getty Images)
Másra nincs is szükségünk, csak némi fűszerre, ami szerintem, és az egyszerűség kedvéért legyen fokhagyma. Ugyanakkor, ha elkezd szárnyalni a fantáziád, semmiképp se fogd vissza magad, nyugodtan tekerj bele sajtot, spenótot, főtt tojáskrémet, csirkemájat, aszalt gyümölcsöt vagy paradicsomot, vagy ami éppen eszedbe jut. Elrontani biztosan nem fogja.
Baconbe göngyölt csirkemell
A baconbe tekerésnek kétféle célra vezető technikája van. Az egyik, hogy fóliát használunk, erre terítjük ki egymás mellé, kissé fedésben a szalonnaszeleteket, majd ráfektetjük a megfelelő vastagságúra vágott csirkemellet, ízesítjük, és a fólia segítségével feltekerjük, mint a rétest a konyharuhával.
A másik megoldás a rutinosabbaknak szól: ebben az esetben fóliára már nincs szükség, ugyanígy kiterítjük egymás mellé a bacon szeleteket, rátesszük a csirkét, a hasunk felé eső részen a kés lapjával alányúlunk és a segítségével felhajtjuk a szalonnaterítőt és felgöngyöljük a csirkét.
Ezzel a módszerrel éppen jó lesz a hús, kívül ropog a szalonna, belül pedig átsült, de szaftos lesz a pecsenye. Lássatok hozzá bátran, jó lesz!

Töltsd meg fantáziád szerint! (Fotó: Elena_Danileiko, Getty Images)
Hozzávalók:
- 20 dkg bacon
- 40-50 dkg csirkemell
- só
- 2 teáskanál fokhagymagranulátum
- 1 csipet bors
- és amit még bele szeretnénk göngyölni. Ha semmit, úgy is jó.
Elkészítés
- Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, ha van, légkeverést is adunk rá.
- A bacon szeleteket a fent ismertetett módon kiterítjük egymás mellé úgy, hogy a szélük fél centire azért fedésben legyen. Így kapunk egy összefüggő szalonna terítőt.
- A csirkemellet letesszük a pultra, és mint a piskótát, a pulttal párhuzamosan felvágjuk kb. 1 cm vastag szeletekre. Ha szakszerűen ki tudjuk nyitni a csirkemellet, hogy ne essen szét, az még jobb, de az sem baj, ha szeletek lesznek, majd összefogja a bacon.
- Rátesszük a csirkét a bacon terítőre úgy, hogy az alján kimaradjon 2 cm szalonna. Megszórjuk a fűszerekkel, kissé beledörzsöljük és rátesszük, amivel tölteni szeretnénk, ha szeretnénk.)
- Alulról indulva felhajtjuk a bacont majd feltekerjük az egészet. Betesszük egy tűzálló tálba, majd betoljuk a felmelegített sütőbe. Ha nem töltöttük semmivel, akkor 40 percig sütjük, majd kivesszük a sütőből. Ha megtöltöttük, akkor a töltelék tömegével növeljük a sütési időt, fő szabály szerint kilónként egy órával, vagyis 10 dkg tölteléknél 6 perccel, és így tovább.
Máris szeletelhetjük, jó étvágyat hozzá!
The post A csirkemell is lehet izgalmas: baconbe göngyölt csirkemell first appeared on nlc.