„A fejünk felett zajlik az egész” – egy győri társasházban január óta nincs gáz

1 hét ezelőtt 10



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Február elején számoltunk be egy győri – a Gyárváros negyedben található – társasház, a Stadion utca 14-16. lakóinak viszontagságairól. Még januárban két lépcsőházban is leállították a gázszolgáltatást, így az ott élők a fűtési idény közepén kénytelenek voltak villanyradiátorral vagy más eszközzel gondoskodni a lakás felmelegítéséről. A helyzet azóta sem nagyon változott.

Január 17-e óta a gáz el van zárva, így csináltuk végig a fűtési időszakot. A nyomáspróba alapján a gázórát, illetve a lakáson belüli gázcsövet is cserélni kellene, de a Győr-Szol ezt a mai napig nem csinálta meg, pedig azóta már eltelt három hónap. Ez az önkormányzati tulajdonú lakásokban az cég dolga lenne, mégsem történik semmi

– mondta el a 24.hu érdeklődésére az 14-es lépcsőház egyik önkormányzati lakásában jelenleg három gyerekkel élő Kósa Zoltánné Tímea. „Amikor januárban leállították a gázszolgáltatást, levelet írtam a polgármesternek, de hiába kértem segítséget, azóta sem jött érdemi válasz. Bennünket, akik önkormányzati lakásban bérlőként élnek, még annyira sem tájékoztatnak, mint a saját tulajdonú ingatlanban lakókat. Mi nem szavazhatunk a közgyűlésen, nem is mondanak nekünk semmit, gyakorlatilag a fejünk felett zajlik az egész. Azóta lakógyűlés sem volt, mi pedig emelt közös költséget fizetünk egy fűtetlen lakás után, ahol főzni sem lehet gázzal” – panaszolja Tímea, akit már a februári riportunkban is megszólaltattunk. Elmondta, hogy villanyradiátorral fűt, de csak este tudja használni, mert ha több gép egyszerre megy, „például a mosógép vagy a mikró, akkor már levágja a biztosítékot, nem bírja el a hálózat” – mondta el akkor.

Szajki Bálint / 24.hu Kósa Zoltánné Tímea

Penész a falakon és a ruhákon

Ennek persze komoly többlet költségei lettek. „A villanyóra magasabb amperszámra való átállítását is nekünk kell fizetni. A családban mindenki beteg lett azóta, arról nem is beszélve, hogy a fürdéshez sem tudunk annyi vizet melegíteni, így sokkal kevesebből kell megoldanunk. A főzés sem egyszerű azon a kis villanyrezsón, amit a barátnőm vett nekünk. Ez is nagy segítség, hálás vagyok érte, de öten lakunk itt, és amikor hazaérünk, el kell dönteni: vizet kezdek melegíteni a fürdéshez, vagy főzök, mivel nagyon hosszú idő a vízmelegítés egy nagy lábasban, hogy valami víz azért legyen a kád aljában” – ecsetelte a megpróbáltatásokat Tímea még februárban.

Amikor április 11-én ismét felkerestük, kiderült: a helyzet azóta sem javult, sőt.

Már nem is használom a villanyradiátort, mert nem bírja a hálózat, folyton kimegy tőle a biztosíték. Ha lehűlésről szól az időjárás-jelentés, már előre félünk. Nem tudom, mikor lesz ennek vége, már a reményt is kezdjük elveszíteni

– fogalmazott most az önkormányzati lakásban élő nő. Tímea megjegyezte: a lakásában azóta a penész is megjelent. „Nemcsak a falakon jelent meg, de a sokkal nehezebben száradó ruhákon is. A kedvenc kabátomat emiatt ki kellett dobnom” – mondja Kósa Zoltánné Tímea.

A 16-os lépcsőházban egy saját tulajdonú lakásban él Konfai Ildikó, aki az előző cikkünkben szintén nyilatkozott, és több dolgot is furcsának tart az ügyben. „Úgy hallottam, hogy a gázszolgáltatás meghibásodásának oka lehetett az is, hogy az egyik önkormányzati lakásban a Győr-Szol valamilyen felújítást végzett, és akkor történt valami rongálódás. De ezt nem tudjuk pontosan, mert a Győr-Szol semmit nem mond, jóformán szóba sem áll velük” – fogalmaz az idős nő, aki már az előző riportunkban is kritizálta a győri önkormányzatot, valamint annak ingatlankezelő cégét.

Az eddigiek után nincs bizalma a lakóknak a Győr-Szolban, nekem sem tetszik a hozzáállásuk! Úgy látszik, a polgármesternek nem szívügye az itt élők sorsa, mert eddig még csak a füle botját sem mozgatta

– közölte Konfai Ildikó.

Szajki Bálint / 24.hu Konfai Ildikó

Minderről megkérdeztük a Győr-Szolt is. A cég azt állítja: „A gáz gerincvezeték szivárgását azok elöregedése okozta, és nem az egyéb, lakáson belül végzett felújítás.”

Konfai Ildikó viszont egy másik különös dologról is beszámolt a 24.hu-nak.

A 14-es lépcsőház egyik lakásában kétszer is elvégezték a nyomáspróbát, az eredmény szerint minden rendben volt, aztán mégis azt közölték, hogy cserélni kell a gázórát meg a csövet. Hogy legyen így bizalma az embernek, ha először ezt mondják, aztán meg azt?

A Győr-Szol a nekünk adott válaszában ezt írta a nyomáspróbáról: „A magántulajdonban lévő ingatlanok esetében, amennyiben vezetékcsere szükséges a nyomáspróba alapján, az a tulajdonos feladata és költsége. A gázszolgáltató csak abban az esetben szereli fel, szereli vissza a mérőket, ha a gázvezetékek nyomáspróbája alapján a vezetékek jogszabály szerinti használatra alkalmasak.”

A Győr-Szol Zrt.-nek küldött megkeresésben jeleztük: a lakók beszámoltak arról a gyanújukról, hogy a Győr-Szol vezérigazgatójának – Prédl Antalnak – a tulajdonában lévő lakást a javítási, felújítási munkálatok során megkülönböztetett, kivételezett bánásmódban részesíthették. Megkérdeztük, hogy a céghez eljutott-e ezzel kapcsolatos panasz, bejelentés, illetve indult-e ez ügyben vizsgálat?

„Az önök által hivatkozott lakásban – mint ahogy az összes többi lakásban is – a tulajdonos végeztette a nyomáspróbát a saját költségén az arra jogosult szakemberrel” – válaszolta a Győr-Szol.

A lakók ugyanakkor segítséget várnának a várostól.

Itt azért nem kis pénzekről van szó, nekem is összesen több mint 700 ezerbe kerül a lakásom gázhálózatának a felújítása, amit csak most, április közepén, a fűtési idény végén tudtak elkezdeni. És az önkormányzat ebben semmilyen módon nem hajlandó segíteni. Nem kaptunk kedvezményes vagy kamatmentes hitelt a felújítására, ahogy más érdemi támogatást sem. Meg sem próbáltak ilyen segítséget nyújtani. Ehelyett kezdésnek azonnal ránk zúdítottak egy 470 ezer forintos költséget

– sorolja a problémákat Konfai Ildikó.

Szajki Bálint / 24.hu

Miért nincs még mindig gáz a lakásokban?

Lapunk arról is megkérdezte a Győr-Szolt, hogy a társasházban miért nem állt helyre mostanáig teljes körűen a gázszolgáltatás. A Győr-Szol válasza szerint „2024. március 28-án a gázszolgáltatás mindkét épületben helyreállt, a közös vezetékek javítása elkészült. A lakások időbeni bekapcsolhatóságát a lakáson belüli szükséges munkálatok elkészülte határozza meg.” Arra a kérdésünkre azonban nem válaszolt az önkormányzati cég, hogy nyújtott-e a Győr-Szol bármiféle támogatást, segélyt, kamatmentes és/vagy kedvezményes kölcsönt a rászoruló lakóknak? (Az ügyben Dézsi Csaba Andrást, Győr kormánypárti polgármesterét is kerestük, de nem kaptunk tőle választ.)

„A Stadion utca 14-16. szám alatti épületek 1968-ban épültek. A társasházzá alakulásuk 1996 évben történt meg, ezen időpont óta a közös képviseletet az Inszol Rt. majd jogutódja, a Győr-Szol Zrt. látja el. A közös képviselet az évek során többször tett javaslatot a társasház közgyűlésének a vezetékrendszerek (áram, gáz) állapotának felmérésére, felújítására és megfelelő fedezetként felújítási alap képzésére, mely javaslatokat a döntésre jogosult közgyűlés rendre elvetette. A Stadion utca 16. szám alatti épületben 2024. január 5. napján, míg a Stadion utca 14. szám alatti épületben 2024. január 17. napján észlelték a gázszivárgást, melynek következtében az illetékes szakhatóság – a szükséges mérések elvégzését követően – a jogszabályban meghatározott értékhatárok túllépése miatt a gázszolgáltatásból történő kizárást, és a gázórák leszerelését rendelte el, melynek tényét az erről készült jegyzőkönyvek tanúsítják” – írta válaszában a Győr-Szol.

Ki a felelős a felújítás elmaradásáért?

Az önkormányzati tulajdonú médiacég, a Győr Plusz 2024. január 29-i riportjában a következő hangzott el ezzel kapcsolatban Ozsvárt Tamástól, a Győr-Szol Zrt. ügyfélszolgálati és kommunikációs csoportvezetőjétől: „Azt tudni kell, hogy a Győr-Szol Zrt, mint közös képviselő már az elmúlt év májusában felhívta a figyelmet arra, hogy itt a gázvezetékek bizony elavultak, némely berendezés már nem felel meg a jelenlegi előírásoknak, és javasolta a lakóközösségnek azt, hogy kezdjenek meg egy rekonstrukciós folyamatot.” A videóban az is elhangzik:

A közgyűlésen a tulajdonosok akkor nem fogadták el az árajánlatot, így a munka nem tudott elindulni.

Az egyik, névtelenséget kérő lakó szerint ez nem igaz.

2023. május 4-én a társasház közgyűlése arról határozott, hogy a közös képviseletet ellátó Győr-Szol írásbeli szavazást írjon ki a tulajdonosok között, melyben azt kellett volna eldönteni: a társasházban felújítják-e a gázhálózatot, vagy szüntessék meg a lépcsőházakban a gázvételezést. Ugyanitt szavaztunk volna a finanszírozási módjáról is. Csakhogy ez a szavazás a mai napig nem történt meg, és hiába kérdeztük a közös képviselőt ennek okáról, mindig csak kifogásokat hallottunk, ment az időhúzás. Lassan egy év eltelt, de képtelenek voltak a szavazást lebonyolítani

– állítja a saját tulajdonú ingatlanban élő lakó. Szerinte az önkormányzati ingatlankezelő cég álláspontja méltánytalan a lakókkal szemben. „A Győr-Szol lényegében azt kommunikálja, hogy mi tehetünk az egészről, holott ők nem csinálták meg ezt a szavazást. Ránk mutogatnak, és közben semmilyen érdemi tájékoztatást nem adnak” – fakad ki a lakó.

Szajki Bálint / 24.hu A győri Stadion utca 14-16. szám alatt található lakóházak 2024. január 29-én.

A Győr-Szol szerint viszont minden rendben zajlott: „A 2024. január 17. napján tartott rendkívüli közgyűlésen a tulajdonosok a gázhálózat felújítása mellett döntöttek, a résztvevők 100 százalékos támogatásával. Az elvégzendő munkára a közös képviselet épületenként külön-külön kért be árajánlatokat 3-3 vállalkozótól. A legkedvezőbb és leggyorsabban elkészülő munkáról ajánlatot adó vállalkozót bízták meg a társasház tulajdonosai a társasház rendkívüli közgyűlésén. Társasházat érintő bármilyen kérdéskörben kizárólag a közgyűlés jogosult dönteni, a társasház kezelő/közös képviselő csak javaslatot tesz, tehet” – válaszolta cég a 24.hu-nak egy levélben, ám a 2023 májusában eldöntött írásbeli szavazásnak az egyik lakó által kifogásolt elmaradására nem reagált.

Megkérdeztük a céget, hogyha a közös képviseletet ellátó (és a társasházat részben tulajdonló) cég vezetője egyben a társasházban lévő magánlakások egyikének a tulajdonosa is, felmerülhet-e az esetében egy olyan jelentős beruházásnál, mint a gázhálózat felújítása, valamilyen összeférhetetlenség? A Győr-Szol így válaszolt: „A jelenléti ívek tanúsága szerint a közgyűléseken, illetve a rendkívüli közgyűlésen Prédl Antal, (tulajdonszerzés: 1997) mint tulajdonos nem vett részt, és képviseleti jogosultságra vonatkozó meghatalmazást sem adott senkinek.”

A vonatkozó jogszabályokban esetlegesen meghatározott összeférhetetlenségi okok egyike sem áll fenn, így azok vizsgálatára sem került sor

– tették hozzá.

A lakók azonban továbbra is háborognak az állapotok miatt. „Lényegében otthagytak bennünket bármiféle alternatíva vagy segítség nélkül. A teljes gázrendszer cseréjéig mindenkinek magának kell megoldania a fűtést, illetve sok helyen meleg víz sincsen. Sok idős ember lakik itt, és Gyárváros egyébként is egy szegényebb környéke Győrnek. A társasházban rettenetes a hangulat, mindenki köhög és betegeskedik” – jellemezte a korábbi riportunkban az állapotokat a Stadion utca 14.-ben, saját tulajdonú lakásban élő Tolnai Marcián, aki szerint a helyzet, illetve az önkormányzati társasházkezelő cég hozzáállása azóta sem javult. „Újabb lakógyűlés, vagyis társasházi közgyűlés a rendkívüli közgyűlés óta nem volt, az illetékeseket hiába keressük. Ugyanakkor több másik, szintén környékbeli társasházban már összehívták a közgyűlést. Mintha nem akarnának velünk foglalkozni” – mondja a lakó.

Szajki Bálint / 24.hu Tolnai Marcián

„Valóban lett volna egy írásbeli szavazás az ügyben, ami valamiért nem történt meg. Fogalmunk sincs, miért, ezt konkrétan senki nem indokolta” – erősíti meg a névtelenséget kérő lakótárs információját Tolnai Marcián. Szerinte más házakban is jelentkezik a gázhálózat leállítását szükségessé tevő műszaki probléma.

Ugyanezzel küzd például a mellettük lévő társasház is, ott szintén fel kell újítani a gázhálózatot. Nálunk az utca alatt és a társasházban futó csövek rekonstrukciója lényegében befejeződött, de mivel sok helyen a lakásokon belül is gond van a nyomáspróbák szerint a hálózattal, amíg azok felújítása be nem fejeződik, ugyanúgy nem lehet gázzal fűteni, illetve főzni

– vázolja a szituációt a 24.hu-nak nyilatkozó lakó.

The post „A fejünk felett zajlik az egész” – egy győri társasházban január óta nincs gáz first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!