A Fidesz és a Tisza sem támogatta az orosz vagyon terhére Ukrajnának nyújtandó EU-s hitelt

2 órája ezelőtt 4



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Megszavazta az Európai Parlament, hogy a befagyasztott orosz vagyon jövőbeni hasznainak terhére az EU legfeljebb 35 milliárd eurós hitelt adhat Ukrajnának. A hvg.hu azt írta erről, hogy a magyar EP-képviselők közül csak a Demokratikus Koalíció (DK) két politikusa, Dobrev Klára és Molnár Csaba támogatta a javaslatot.

A szavazás jegyzőkönyve alapján – írta a lap – a Tisza Párt hét képviselője közül hatan tartózkodtak, a hetedik, Magyar Péter neve nem szerepel a listán, vagyis ő nem szavazott, csakúgy, mint a fideszes EP-képviselők, hiszen közülük egy sem adott le szavazatot. A Mi Hazánk EP-képviselője, Borvendég Zsuzsanna az előterjesztés ellen foglalt állást, azaz nemmel szavazott.

Az Európai Parlament az előterjesztést 518 szavazattal, 56 ellenében és 61 tartózkodás mellett hagyta jóvá.

Az Európai Bizottság már korábban bejelentette a 35 milliárd euróig terjedő uniós hitelt Ukrajnának a G7-partnerek 50 milliárd dollár (mintegy 45 milliárd euró) összegű hitelnyújtási tervének részeként. Az orosz központi bank mintegy 210 milliárd euró értékű vagyonát az EU-ban tartják nyilván, amelyet továbbra is befagyasztva tartanak. Az uniós kormányok úgy döntöttek, hogy az ezekből az eszközökből származó nyereséget félreteszik, és a katonai erőfeszítések, illetve az ukrajnai újjáépítés támogatására fordítják.

A mostani döntés szerint az EU-ban található, befagyasztott orosz központi banki eszközökből származó jövőbeli bevételeket bocsátják Ukrajna rendelkezésére. Ez a pénz segít Ukrajnának az EU korábbi kölcsönének, valamint a többi G7-partner által nyújtott kölcsönök költségeinek fedezésében és a hiteltörlesztésben. Az új keretből származó összegeket 2025 végéig folyósítják.

The post A Fidesz és a Tisza sem támogatta az orosz vagyon terhére Ukrajnának nyújtandó EU-s hitelt first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!