A háborús agresszor Oroszország szerint a NATO háborúra készül

1 hét ezelőtt 12



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Amikor nem éppen a szomszédos Ukrajna ellen több mint két éve folyó fegyveres agresszióról van szó, nincs nagyobb békepárti a világon, mint Oroszország. Na jó, talán csak az Orbán Viktor-Szijjártó Péter tandem.

Most például Moszkvában amiatt kezdtek aggódni, hogy a NATO nagyívű hadgyakorlatot folytat. Igaz, hogy NATO-tagállamok területén, nem szomszédos, független országok lerohanásával – azt már nem is hadgyakorlatnak hívnák, hanem háborúnak, vagy újbeszélül különleges katonai műveletnek –, de közel az orosz határokhoz.

Marija Zaharova külügyi szóvivő szerint ez a január vége óta folyó és május végéig tartó európai NATO-hadgyakorlat nem másnak a bizonyítéka, mint annak, hogy „az észak-atlanti szövetség egy Oroszországgal szembeni esetleges fegyveres konfliktusra készül”. A Steadfast Defender 2024 elnevezésű, 90 ezer katonát mozgósító gyakorlatsorozatát Norvégiától Romániáig terjedő különböző helyeken rendezik meg. A hadgyakorlat miatt Zaharova szerint „kimondhatjuk, hogy a NATO komolyan készül egy lehetséges konfliktusra velünk”, írja az MTI.

A szóvivő egyben visszautasította azokat a vádakat, hogy Oroszország hibrid támadásokat indított a szövetség tagországai ellen (hekkertámadások és GPS-jelek zavarása kötődött Moszkvához csak az utóbbi napokban). Szerinte ez a vád csak azt szolgálja, hogy „elterelje az emberek figyelmét a NATO ügyködéséről”.

A Kreml egyébként már januárban, a hadgyakorlat kezdetén is nagyon komoly békepárti aggodalmakkal figyelte az eseményeket. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője már akkor azt mondta, hogy a gyakorlatsorozat fenyegető Oroszországgal szemben. Nemrégiben pedig azt, hogy „ez a hidegháborús gondolkodásmódhoz való végleges visszatérés”.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!