A használt lakásokra már vannak vevők, az újakra még csak elvétve

1 hét ezelőtt 11



bohócdoktor szja 1% felajánlás

„Ellentét alakult ki az országos lakáspiacon. Miközben a használt lakóingatlanok piaca jelentősen élénkült az idén, az új építésűeké egyelőre lassabban talál magára” – írja az ingatlan.com az első negyedéves lakásépítési adatokat elemezve.

Az elemzés alapján:

  • Az idei első negyedévben 23 százalékkal kevesebb új lakás épült, mint egy évvel korábban.
  • Mivel tavaly csökkent a kereslet az új lakások iránt is, a kínálat felduzzadt. Így a két évvel ezelőtti szinthez képest közel 30 százalékkal több új lakás eladó, amivel az áremelkedés is csökkent.
  • A tavalyi szintről két százalékot emelkedtek a fővárosi új lakások négyzetméterárai 1,34 millió forintra. Az elemzés szerint mindössze négy kerület átlagára van az 1 milliós határ alatt.

„Tavaly lényegében befagyott az új lakások piaca, és idén is csak lassan talál magára. 2023-ban a lakáspiac minden szegmensében kevesebb vevő tűnt fel, ráadásul a befektetők is inkább a kimagasló hozamot nyújtó állampapírokat választották a korábbi kedvenceik, az új lakások helyett” – mondta Balogh László, a cég gazdasági szakértője.

Szerinte idén már magára találhat a kereslet, „elkezdi felszívni a kínálatot, de még mindig nincs annyi vevő a piacon, mint amennyit a lakásépítésbe beruházók elegendőnek látnának. Emiatt pedig nem is vágnak bele komolyabb fejlesztésekbe.”

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!