A hideg csak közvetett oka a felfázásnak (x)

2 órája ezelőtt 7



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A hideg csak közvetett oka a felfázásnak (x)

Tipikusan női probléma

Felfáztam – halljuk gyakran, ha barátnőkkel beszélgetünk. A hólyaghurut tipikusan a mi problémánk, minden második nő életében legalább egyszer megtapasztalja a tüneteket: sürgető vizelési inger, miközben csak kevés, sokszor sötét színű, zavaros vizelet ürül; égő, csípő érzés pisiléskor, amelyhez alhasi fájdalom is társulhat. A probléma gyakoriságát az anatómia magyarázza: a nőknél közel van egymáshoz a végbél, a hüvely és a húgycső nyílása, így a fertőzést okozó baktériumok könnyedén besodródhatnak a húgycsőbe. Mivel a nők húgycsöve viszonylag rövid, ezért a kórokozók gyorsan eljuthatnak a húgyhólyagig, amelynek falán megtapadva gyulladást okoznak.

Leggyakrabban az E. coli a hólyaghurut kiváltója

Húgyúti fertőzést a vastagbélben élő különféle baktériumok (Klebsiella, Enterobacter stb.) és gombák (pl. a Candida fajok) okozhatnak. A hólyaghurut leggyakoribb kiváltója azonban – az esetek 70-90 százalékában – az E. coli baktérium. Az E. colinak természetes élőhelyén, az emésztőrendszerben fontos feladata van: megakadályozza a kórokozó baktériumok megtelepedését – a húgyutakba kerülve viszont maga válik kórokozóvá. A fertőzés tünetei hirtelen jelentkeznek, a baktériumok rendkívül gyorsan szaporodnak: 15-20 perc alatt megduplázódik a számuk.

Miért alakul ki és mit tehetünk ellene?

  • Nem megfelelő higiénia – Vécéhasználat után mindig elölről hátrafelé töröljünk, így elkerülhető a baktériumok húgyutakba jutása. Pisilés előtt és után is mossunk kezet, és az intimterületek tisztán tartására ne használjunk illatosított mosakodószereket. Fontos, hogy rendszeresen menjünk mosdóba: a pangó vizelet kedvez a baktériumok megtelepedésének.
  • Szexuális érintkezés – Az intim együttlétek során a baktériumok könnyen bejuthatnak a végbél környékéről a húgycsőbe, ezért fontos a nemi érintkezés után pisilni, hogy a kórokozókat „kiöblítsük” a húgyutakból.
  • Hormonális változások – Változókorban az ösztrogénszint csökkenése a hüvelyhám mellett a húgyutak hámszövetére is hatással van, az elvékonyodó, sérülékeny szövetek miatt megnő a hólyaghurut kockázata. A húgyúti fertőzések a szülés utáni időszakban is gyakrabban jelentkezhetnek.
  • Öltözködés – A szűk, nem szellőző, műszálas fehérnemű meleg, párás környezetet biztosít a baktériumoknak, amelyben gyorsan szaporodhatnak: viseljünk inkább kényelmes, pamut alsóneműt. Uszoda vagy edzés után se felejtsük el szárazra cserélni a nedves fürdő- vagy edzőruhánkat.
  • Immunrendszer – A medencetájék lehűlése gyengítheti a helyi védekezőképességet, így közvetett módon hozzájárulhat a fertőzés kialakulásához: hideg időben öltözzünk rétegesen. Az immunrendszer gyengesége (pl. tartós betegség vagy stressz miatt) szintén növeli a fertőzés kockázatát.

Segít a sok folyadék és az Urzinol

Ha megjelennek a hólyaghurut tünetei, fogyasszunk bőségesen folyadékot, vizet vagy gyógyteákat (csalán, kukoricabajusz, aranyvessző stb.), ezzel hígítjuk a vizeletet, a fokozott ürítéssel pedig hamarabb távoznak a baktériumok a hólyagból. A tünetek enyhítésében segít a patikában vény nélkül kapható Urzinol tabletta, amely a húgyúti betegségek gyógyítására évszázadok óta használt medveszőlőlevél koncentrált kivonatát tartalmazza. A medveszőlő antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatását klinikai vizsgálatok is igazolták. Az Urzinol szigorú hatósági előírásoknak megfelelően gyártott, hagyományos növényi gyógyszer, amelynek nagy előnye az antibiotikumokkal szemben, hogy a baktériumok a medveszőlőlevél hatóanyagával szemben nem képesek rezisztenssé válni.

Ha a tünetek 3-4 nap után nem múlnak el vagy súlyosbodnak, forduljunk orvoshoz! Antibiotikumkúra után ne feledkezzünk el a hüvelyflóra pH-egyensúlyának helyreállításáról!

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER.
A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA
A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL
OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,
GYÓGYSZERÉSZÉT!

The post A hideg csak közvetett oka a felfázásnak (x) first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!