A korszerűtlen, öreg csereember, aki BL-döntőbe lőtte a Real Madridot: Joselu tökölése és tündöklése

1 hét ezelőtt 10



bohócdoktor szja 1% felajánlás

  • A Real Madrid a Madridban játszott szerdai BL-elődöntő 81. percében 0-1-re és kiesésre állt a Bayern München ellen.
  • Ekkor lépett pályára a másodosztályú Espanyoltól kölcsönvett, 35. évében járó Joselu középcsatár, hogy a 88. és 91. percben lőtt két góljával a döntőbe juttassa a csapatát.
  • Ki ő?

Ki ne rajongana az öreg korukban váratlan megtáltosodó focistákért, főleg ha előtte soha életükben nem nyújtottak semmi emlékezeteset? Az ő sztorijaikban van valami megmagyarázhatatlanul bizsergető, ami a legügyetlenebb nézőt is oktalan reménnyel tölti el. A spanyol válogatott szurkolói pont ezért voltak annyira szomorúak az előző idény végén. Úgy tűnt ugyanis, hogy pár hónapja megismert, valószínűtlen imádottjuk, az élete első válogatott meghívóját 33 évesen megkapó, de utána 10 meccsen 5 gólt, ráadásul fontos gólokat lövő Joselu, a meghatóan régivágású középcsatár azzal a lendülettel, ahogy berobbant, máris el fog tűnni a képből.

Joselu klubcsapata, az Espanyol ugyanis kiesett a másodosztályba, ő pedig 33 is elmúlt már, így valószínűnek tűnt, hogy válogatott behívót akkor sem kap többet, ha tovább lövi a gólokat a barcelonai kék-fehéreknél, ezzel zárva le a német, angol és spanyol kiscsapatoknál eltöltött, középszerűségében is eléggé szürke karrierjét. (Nála egy játékos lett öregebb korában spanyol válogatott a történelemben: Puskás Ferenc.)

Joselu azért lehetett egyáltalán válogatott, ráadásul ennyi idősen, mert a spanyoloknak jó ideje nincsenek értékelhető csatáraik az ügyes, de ideggyenge Moratát kivéve. Joselu viszont, miután a sorozatos felsülésekkel eltöltött németországi és angliai évek után, közel 30 évesen hazaigazolt levezetni, minden évben lőtt legalább tíz gólt, ráadásul olyan, inkább védekezésre kényszerülő, kiesés ellen hadakozó kiscsapatokban, mint az Alaves és az Espanyol. Utóbbiban az előző idényben 16-ot, amivel a góllövőlista harmadikja és a legjobb spanyol csatár lett. Úgy tűnik, hogy Joselunak, hiába stuttgarti születésű, a spanyolországi fociközeg hiányzott: külföldön töltött karrierje során sehol, egyetlen idényben sem tudta elérni a tízgólos határt.

Ám ekkor, mármint az előző idény végén, miután Joselu kiesett az Espanyollal, csoda történt.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!