A külügy jelezte az orosz hírügynökségnek, hogy félreértették Szijjártó Pétert, de nem találtuk nyomát helyreigazításnak

8 órája ezelőtt 16



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Nem kérette be az orosz nagykövetet Szijjártó Péter külügyminiszter, miután a hétvégén az orosz állami hírügynökség kiforgatta a szavait. A miniszter erről az éves meghallgatása után beszélt újságíróknak.

Az ügy előzménye, hogy hétvégén a RIA Novosztyi azzal a címmel adta ki a Szijjártó Péterrel készült interjút, hogy „a miniszter megnevezte a NATO hibáját”, és hogy szerinte a NATO-nak konkrétan az orosz szerződéstervezetet kellett volna megtárgyalnia a biztonsági garanciákról. (Ami azzal jár, hogy visszaállnak az 1997 előtti határok, és Magyarországról is kivonul a NATO.)

Szijjártó azt mondta, súlyos ferdítés történt, annak megkérdőjelezését senkitől nem fogadják el, hogy Magyarország a NATO tagja. Ez nem is egy megtárgyalandó kérdés. Úgy értette, amit mondott, hogy a nagyhatalmaknak beszélniük kell egymással, de ez nem azt jelenti, hogy egyoldalúan el kell fogadni a másik igényeit.

Viszont miután nem a nagykövet forgatta ki a szavait, nincs vele dolga ebben az ügyben. Az orosz hírügynökségnek jelezték, hogy félreértés történt, de azzal már nem foglalkozik, hogy ők mit válaszoltak erre, de a történtek után is nyilatkozik nekik.

Miután Szijjártó nem tudta a választ, megnéztük, hogy korrigáltak-e az oroszok. A RIA Novosztyi most nem elérhető, de a Telegramon nincs nyoma helyreigazításnak vagy pontosításnak.

A Telexnek arra a kérdésére, hogy a német hírszerzés vezetője szerint Moszkva pár év múlva képes lehet támadást indítani a NATO ellen, Szijjártó Péter azt mondta, „meglehetősen logikátlan és önveszélyes lépés lenne”, ha Oroszország bármely NATO tagállamot megtámadná. Ismét kikérte magának, hogy a külpolitikai döntéseket az oroszok – vagy más – szemszögéből hoznák meg.

Rákérdeztek arra is, mi haszna van a magyaroknak abból, hogy Egyenlítői-Guineában a számos bűncselekmény miatt elítélt alelnökkel tárgyalt. Szijjártó erre kapásból annyit reagált, hogy remélik, a jogi eljárások eredményesek lesznek, majd arról kezdett beszélni, hogy ha nem nyújtunk segítséget Afrikának, abból a világ legnagyobb humanitárius katasztrófája vagy a valaha volt legnagyobb migrációs nyomás lehet.

Azt pedig, hogy milyen berendezkedésű országba megy, nem kell belpolitikai szempontból értelmezni.

Arra nem válaszolt, hogy milyen szerepe volt Orbán Gáspárnak a csádi misszió megtervezésében. Azzal hárított, hogy ő csak a saját szerepét tudja, illetve a külügy munkatársaiért felel. Arra sem válaszolt, hogy Orbán ott volt-e vele, amikor ő Csádban járt. „Most ez miért fontos?” – hangzott a viszontkérdés a minisztertől.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!