A Kúria is kimondta: a kórház a felelős a bárányhimlős kisfiú haláláért

2 órája ezelőtt 6



bohócdoktor szja 1% felajánlás

2019-ben néhány nap leforgása alatt meghalt egy 2,5 éves bárányhimlős kisfiú. A folyamatosan köhögő, romló általános állapotú gyereknél számos szükséges vizsgálatot nem végeztek el az orvosok a szekszárdi kórházban. Több orvos is kezelte a kisfiút, ám – az orvosi szakvéleményre alapozott bírósági ítéletek szerint – elégtelenül.

Mint a 24.hu írja, a család beperelte az intézményt (a szekszárdi Tolna Vármegyei Balassa János Kórházat), amely nem ismerte el a felelősségét, és azt állította, hogy a szülők sérelemdíj igénye eltúlzott. A perben felkért szakértő véleménye szerint a folyamatosan köhögő, hányó és romló általános állapotú kisgyerek halála elkerülhető lett volna.

Az első- és a másodfokú bíróság, illetve a Kúria is erre az álláspontra jutott. Több millió forint sérelemdíjat ítéltek meg a szülőknek és az elhunyt kisfiú két nagyobb testvérének.

A kisfiú halála ügyében született kúriai határozatot a “Vidéki prókátor” tette közzé. „Ez a végtelenül szomorú, dühítő és tragikus eset a magyar állami egészségügyi ellátórendszer állatorvosi lovaként is felfogható, hiszen megtalálható benne minden, ami az állami egészségügyi rendszert jellemzi: szakorvoshiány, fertőzés, valamint orvosi hozzá nem értés és bűnös nemtörődömbség. (…) Mindezen tényezők ebben az ügyben egy két és fél éves gyermek elkerülhető halálához vezettek” – kommentálta az ügyet.

Az érintett orvosok már nem dolgoznak a kórházban. Büntetőeljárás nem indult az ügyben.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

The post A Kúria is kimondta: a kórház a felelős a bárányhimlős kisfiú haláláért first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!