A Legfelsőbb Bíróság ítélete alapján Donald Trumpnak immunitás jár minden hivatalos elnöki döntéséért

2 napja ezelőtt 4



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Történelmi döntést hozott az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága. A testület határozata alapján Donald Trump volt amerikai elnök csak azokért a tetteiért vonható büntetőjogi felelősségre, amiket nem hivatalos személyként tett meg. Hivatalos elnöki döntéseiért viszont immunitás jár neki.

A Legfelsőbb Bíróság a 2021. január 6-ai eseményekkel kapcsolatban vizsgálta Trump jogait. Az ügyészek szerint a volt amerikai elnök hivatalos személyekre gyakorolt nyomást, hogy megfordítsa a Joe Biden ellen elvesztett elnökválasztás eredményét, valamint megpróbálta kihasználni a Capitolium ostromát hatalomban maradása érdekében.

A határozat alapján hivatali döntés volt, amikor Trump arra utasította az Igazságügyi Minisztériumot, hogy tárgyaljon az államokkal az állítólagos választási csalások kivizsgálásáról. De az is hivatali döntés volt, amikor Trump nyomást gyakorolt alelnökére, Mike Pence-re, hogy megróbálja elérni a választási eredmény el nem ismerését.

A döntést 6-3 arányban hozta meg a Legfelsőbb Bíróság. A határozatra nemmel szavazó három liberális bíró egyike, Sonia Sotomayor azt nyilatkozta, hogy a döntés jogon felül álló királyt csinált Trumpból. A volt amerikai elnök viszont győzelemként ünnepelte az ítéletet.

Trump ügyében az alsóbb szintű bírói fórum folytatja a munkát. Annak a testületnek kell eldöntenie a Legfelsőbb Bíróság mostani határozata alapján, hogy Trump további tettei közül pontosan mi minősült hivatalos és nem hivatalos döntésnek. (via BBC)

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!