A Nemzeti Választási Bizottság szerint is a Fidesz politikai reklámját adta le a köztévé híradós riportnak álcázva

1 hét ezelőtt 12



bohócdoktor szja 1% felajánlás

13-0 arányban úgy határozott a Nemzeti Választási Bizottság, hogy a köztévé egy híradós riportjában valójában fideszes politikai reklámot tett közzé, amivel megsértette a politikai reklám közzétételére vonatkozó korlátozásokat.

Az NVB-hez benyújtott momentumos beadvány azt kifogásolta, hogy az M1 Híradója rendszeresen a Fidesz kampányüzeneteit közvetíti kritikátlanul és kontextus nélkül. Két konrkét példát emeltek ki. Az egyikben Vitályos Eszter kormányszóvivőként számol be a Fidesz kampányának állásáról, majd zenei aláfestéssel, a kamerába nézve azt mondja:

„Június 9-én: csak a béke! Csak a Fidesz!”

amit az M1 Híradó a biztonság kedvééért feliratozott is.

A másik beszámoló szerkezete hasonló, bár itt a feliratozás elmarad. Ebben a híradóban Menczer Tamás néz a kamerába, és arról ad hírt, hogy

„A tét óriási: háború vagy béke. Védjük meg Magyarország békéjét és biztonságát. Június 9-én: csak a béke, csak a Fidesz!”

A híradórészletek miatt a Media1 is megkereste a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot, de ők legalábbis keddig nem reagáltak erre. Időközben azonban a Momentum képviselőjeként Hajnal Miklós is beadványt tett a Nemzeti Választási Bizottságnál.

E az, amiben az NVB most egységes döntéssel marasztalta el az MTV-t, amikor megállapította, hogy a köztévé jogsértést követett el azzal, hogy a Fidesz kampányvideóit híradós blokkokban jelenítette meg. Bírságot ennek ellenére nem szabtak ki, de arra kötelezték az M1-et, hogy esti híradójában tegye közzé a határozat rendelkező részét, és a köztévét eltiltották a további jogsértésektől.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!