A rezsicsökkentés-kamu vége: a világpiaci ár alacsonyabb, mint a magyarországi

1 hét ezelőtt 7



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Megawattóránként 31-34 eurós szintre csökkent az elmúlt hetekben a gáz jegyzési ára az Európában irányadó holland gáztőzsdén – írja a 24.hu. Ez átváltva 110–120 forintos köbméterenkénti árnak felel meg. Vagyis mára a piaci gázár alig nagyobb, mint az úgynevezett rezsicsökkentett 102 forintos hazai ár, és töredéke a 767 forintos „lakossági piaci árnak”, amit a támogatott keret fölött fogyasztók fizetnek.

Sőt, már az átlagos magyar gázárnál is alacsonyabb: míg ugyanis a világpiaci ár nem haladja meg a 120 forintot, addig a KSH adatai szerint idén márciusban 161 forint volt az átlagos magyarországi köbméterenkénti gázár (januárra 150, februárra 152 forinttal számoltak). Az áprilisi árat még nem ismerjük – a KSH csütörtökön közli a múlt havi inflációt, akkor kapunk friss adatokat az egyes termékek és szolgáltatások díjáról is –, de mivel a magyarországi átlagár a rezsicsökkentés 2022. augusztusi elengedése óta nem volt 147 forint alatt, kizártnak tűnik, hogy a múlt havi magyarországi átlagos gázár ne lett volna a világpiaci fölött.

A 24.hu arról is ír, hogy a csökkenő világpiaci és a változatlan magyarországi árak különbsége jót tesz a költségvetésnek. Tavaly például a tervezet 2580 milliárd forint helyett „csak” bő 2000 milliárd forintot költött el az állam az úgynevezett rezsivédelmi alapból, vagyis az olcsóbb gázon az állam nagyjából 500 milliárdot nyert a tervezettnél kevesebb kompenzációval. Idén tovább csökken ez a kiadás, az első negyedévben csak 461 milliárd ment el az úgynevezett rezsicsökkentésre, ami az előző évinek nagyjából kétharmada.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!