A Szigetcsúcsot már elöntötte a Duna, szerdától Kisoroszit is elzárhatja a világtól

1 nap ezelőtt 8



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Kedd este még be lehetett jutni Kisorosziba, ahonnan az önkormányzat szerint szerda reggeltől a Duna áradása akár napokra ellehetetleníti a kijutást. A Szentendrei-sziget csúcsán található közel ezerfős település ugyanis kizárólag az 1113-as úton közelíthető meg, amely a Duna vízszintemelkedése miatt a napokban járhatatlan lesz. A településre egyébként rév is jár Szentgyörgypusztáról, aminek a közlekedését két napig még biztos nem akadályozza az árvíz a vezetés szerint.

A Szentendrei-szigeten már mindenhol napok óta tart a készülődés. Leányfaluban a 11-es út mellett kedd este fogtak neki a gátépítésnek a katonák, a katasztrófavédelem pedig homokzsákokat szállított minden faluba.

A kisoroszi önkormányzat szerint az áradásnak kitett házakat felkészítették, a homokzsákok kikerültek, a gáz- és szennyvízellátás területén pedig megtették a szükséges előkészületeket.

Kisoroszi turistalátványossága, a Szigetcsúcs kedd estére már teljesen megközelíthetetlenné vált, a parkolóban állt a Szentendrei-Duna vize. A Dunának ez az ága bár közelebb van a lakott területhez, az alsó utcákon nem sok nyomát lehetett látni a felkészülésnek. A sziget másik felén a főág azonban már több száz métert kúszott fel a szárazföldön.

A település vezetése rekordközeli, a 2013-as 890 centiméteres magasságot is elérő vízszintre készül. A víz pedig várhatóan marad, így 6-8 napra is elszigetelődhetnek a helyiek. „Ennek megfelelően kell megoldanunk az ellátási kérdéseket” – mondta a hiradó.hu-nak a települést egy kihagyással húsz éve vezető polgármester.

Molnár Csaba azt ígéri, az önkormányzat biztosítja, hogy az alapvető élelmiszer-ellátás zavartalan legyen, emellett orvosi és tűzoltói ügyeleteket is fenntartanak majd. Molnár köszöni az önkénteseknek a segítséget, és figyelmeztet, hogy a következő napokban is számít a helyiek segítségére.

Kisorosziban nem szokatlan, hogy a Duna néha megjelenik a hátsó kertekben. 2002-ben, 2006-ban, majd 2013-ban volt utoljára nagy árvíz.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!