Hogyan született meg az első tiramisu? Ki tudja. Állítólag egykori itáliai kurtizánok ezzel a tartalmas, energiadús édességgel dobták fel a kuncsaftjaikat. A pikáns sztori jól hangzik, de kissé vitatott. A legvalószínűbb verzió szerint az olasz Veneto régióban, azon belül is Treviso városában született meg ez a desszert a 20. század második felében. Tiramisù, azaz „dobj fel” vagy „emelj fel”.
A leginkább elfogadott elmélet szerint a tiramisut Treviso városában, a Le Beccherie nevű étteremben alkotta meg a ’60-as években Roberto Linguanotto cukrász és az étterem tulajdonosa, Alba Campeol. A ma ismert tiramisu tehát egy új találmány, amely az 1900-as évek második felében vált népszerűvé, majd világszerte az egyik legismertebb olasz desszertté nőtte ki magát.
Tiramisu, a kötelező alaprecept
Ez az az édesség, amelynek elkészítését azoknak is ajánljuk, akik nem nagymesterek a konyhában, és különösen nem a cukrászmutatványok terén. Bár egy tészta alapú süteményről van szó, nem kell hozzá friss tésztát készítenünk: a babapiskóta óriási segítség hozzá. Nagyobb szükség lesz a kávéfőző tudásunkra, és arra, hogy ne élelmiszeripari utánzatokból dolgozzunk, hanem valódi alapanyagokból, legyen az igazi mascarpone, jó minőségű kakaó és kávé. Ez fontosabb most, mint a kézügyesség vagy a szépérzék.
Tovább a receptre: tiramisu alaprecept
Tiramisu, a csúcsos torta
A tiramisu tökéletes torta formájában is. Még sosem gondoltál rá így? A tejszínes, mascarponés krémes rétegek között a babapiskóta csak az egyik, ami tartást ad a tortának. A zabkekszes-vajas alap adja meg a torta bázisát, és erre rétegeljük a desszertet tortaszerűen. Ez esetben zselatin is kerül a belsejébe, hogy legyen tartása az édességnek. Ha nincs ötletetek otthoni ünneplésre, ez egyszerűen zseniális, mindenki imádni fogja a kis csúcsokban hegyes tortát.
Tovább a receptre: tiramisu torta
Narancsos tiramisu házi babapiskótával
Ebben a receptben nem csak a narancs jelenléte különleges, hanem hogy ez a tiramisu házi babapiskótával készül. A babapiskótára mindenki automatikusan bolti termékként gondol, pedig a receptből is látható, milyen egyszerű elkészíteni. A narancs édesen citrusos ízjegyei szépen harmonizálnak a tiramisu ízeivel, összességében pedig egy még puhább finomságot alkotnak, mint az eredeti.
Tovább a receptre: narancsos tiramisu házi babapiskótával
Falatnyi jó: tiramisugolyók
Mi, magyarok különösen szeretjük a gömb alakúra formált édességeket. Legyen az kókuszgolyó, csokigolyó és a többiek. A tiramisu összetétele többek között arra is remekül alkalmas, hogy úgy állítsuk össze a hozzávalókat, hogy remek ízű golyókat formázzunk belőlük. Az édesség töménysége jól áll ennek a műfajnak, és amit soha ne feledjünk: hempergessük meg jó ízű kakaóporban! A kedvenc kávés desszertjeink között ott a helye.
Tovább a receptre: tiramisugolyók
Sütőtökös tiramisu nem csak ősszel
Ősszel szabályos mánia alakul ki a sütőtök körül. A nyár imádott terményeinek leköszönésével ez az a zöldség, ami igazán izgalmas tud lenni a levesektől a főételeken át a desszertekig. Elsőre nem is gondolnánk, hogy az édes tökféle íze mennyire jól áll a tiramisunak is. Telt, szinte mézes, és mlg a színe is magával ragad. Sokan nem tudják, hogy ősztől egészen tavasz közepéig jó áron kapható a sütőtök, ne feledjétek el ilyenkor sem!
Tovább a receptre: sütőtökös tiramisu
Pumpkin spice tiramisu pohárban
A sütőtökmánia másik megnyilvánulás a pumpkin spice latte a menő kávézóláncok üzleteiben. No de pumpkin spice tiramisu? Miért is ne? Ez a pohárba álmodott édesség az őszi-télki kedvenc, a pumpkin spice ízeit hozza el egy kanalaznivalóan finom édességben. Édes, krémes, illatos, mennyei, és azt bizonyítja, hogy nem minden Instagram-trend az ördögtől való, mert ez bizony tényleg nagy finom. Össze sem hasonlítható a bolti tiramisu pohárdesszertekkel.
Tovább a receptre: pumpkin spice tiramisu pohárban
Vagány és szép: matchamisu, a zöldteás tiramisu
Matchamisu, a zöldteás tiramisu – már a neve is szexi, nem igaz? E desszert különlegessége, hogy összesen négy rétegében tartalmat matchát, a világhírű porított japán zöld teát. Matcha teapor szerepel minden „emeletében”, ez a szelíd, finom ízű kulináris különlegesség, ami nem véletlenül hódította meg a gourmet és a cukrász világot. Látványra impozáns, ízre behízelkedő. És még a nagy olasz klasszikusba, a tiramisuba is ilyen szépen illik!