A Világbank szerint Oroszország magas jövedelmű ország lett

2 napja ezelőtt 5



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A Világbank Oroszországot már a magas jövedelmű országok közé sorolja. A szervezet számításai szerint Oroszországban az egy főre jutó bruttó nemzeti jövedelem (GNI) szintje 2023-ban 14 250 dollár lett.

A magas jövedelmű országok kategóriájába való bekerüléshez a Világbank módszertana szerint 14 005 dollárnál nagyobb GNI-re van szükség. Oroszországban 2022-ben a Világbank szerint ez 12 830 dolláron állt, ezzel Oroszország az átlag feletti GNI-vel rendelkező országok kategóriájába tartozott.

A Világbank a bruttó nemzeti jövedelem növekedését Oroszországban a katonai kiadások jelentős növekedésének, a kereskedelem (+6,8%), a pénzügyi szektor (+8,7%) és az építőipar (+6,6%) fellendülésének tulajdonította.

Tavaly Bulgária és Palau is átkerült a felső középjövedelmű országok közül a magas jövedelműek közé, a Világbank szerint ugyanis folytatódott a koronavírus-járvány utáni gazdasági fellendülés.

Algéria, Irán, Mongólia és Ukrajna az alsó-közepes jövedelmű kategóriából a felső-közepes jövedelmű kategóriába került. Ukrajnában a GDP 5,3 százalékkal nőtt 2023-ban, miután 2022-ben 28,8 százalékkal csökkent. A Világbank Ukrajna másik kategóriába való átkerülését a folyamatos népességfogyással is összefüggésbe hozta, a becsléseik szerint 2022 februárja óta több mint 15 százalékkal csökkent a lakosság. (Meduza)

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!