Anya összejött egy fiúbanda szépfiújával, a suliban folyton beszólogatnak emiatt

1 hét ezelőtt 10



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Ha nagyon le akarom egyszerűsíteni a dolgot, azt mondom, hogy A rólad alkotott kép valójában a Notting Hill – Sztárom a párom alapötletét veszi kölcsön, csak megcseréli a nemeket (itt a férfi a sztár, a nő pedig a hétköznapi figura), és egy plusz konfliktusforrásként a korkülönbséget is bevonja, ráadásul egy idősebb nő, fiatalabb férfi felállásban.

A film alapjául szolgáló Robinne Lee-regény 2017 nyarán, A szürke ötven-történetek sikerének csúcsán jelent meg (nálunk kis fáziskéséssel csak mostanában lesz kapható a magyar kiadás), és egyértelműen az akkori divathullámra próbált felülni. Ez némi késéssel csak a pandémia idején jött neki össze, és az akkori siker magával vonta azt is, hogy Hollywood egyből lecsapjon a jogokra.

Szexfantáziából nagy kaszálás

Az írónő az interjúiban nyíltan elmondja, hogy a sztorit a saját szexfantáziái ihlették. Egy este – amikor a férje nem volt otthon – YouTube videókat nézett egy fiúzenekarról, ahol az egyik srácot kimondottan vonzónak találta. Elkezdett fantáziálni arról, milyen lenne, ha ők ketten összekavarnának, majd bejárná vele a világot, miközben a fiú a bandájával turnézik. Később a férjével is megosztotta a történetet, aki röhejesnek találta, de a sztori ennek ellenére nem hagyta nyugodni. Negyvenes színésznőként azt tapasztalta, hogy amúgy is fogy körülötte a levegő, és kevés érdekes szerepet kínálnak fel neki, ezért úgy döntött, hogy a fantáziáit regény formában írja ki magából.

Bár a történet tökéletes pasijában, Hayes Campbellben szinte az összes olvasója Harry Stylest vélte felfedezni, Robinne Lee szerint a helyzet nem ilyen egyértelmű. Állítása szerint az ominózus estén nem One Direction videókat nézett – sosem nevezi meg az ihletet adó bandát – , és maga Styles is csak kis mértékben inspirálta őt, amikor megalkotta Hayes karakterét, aki szerinte inkább tucatnyi valódi fickó keveréke, és közülük csak az egyik a brit popsztár.

A rólad alkotott kép

A rólad alkotott kép (2024) – Fotó: Amazon Content Services LLC

Az Anne Hathaway-faktor

A rólad alkotott kép filmváltozatának egyik különlegessége, hogy a történet szerint ugyan Hayes Campbell a nemzetközi popcsillag, mégsem őt, hanem az ismeretlen galériatulajdonost, Soléne-t alakítja egy filmsztár, méghozzá Anne Hathaway.

A romkomok egykori szupersztárja nagyjából tízévnyi kihagyás után tért vissza a műfajhoz, hogy ismét maximális hőfokon izzítsa be a szuperszéles mosolyát.

A szereposztás miatt a film már alapból átlép a mesék világába, és nem a realitás talaján működik: a szupersztár kisugárzású Hathawayről ugyanis képtelenség elhinni, hogy csak egy egyszerű, a lányát egyedül nevelő, elvált, kertvárosi édesanya. Bár a boyband szépfiúját alakító Nicholas Galitzine kétségtelenül tehetséges és mutatós színész, és el is hisszük neki, hogy egy popbanda csillaga, Hathaway mellett állva elég nyilvánvaló, melyikük a valódi sztár.

A rólad alkotott kép

Anne Hathaway és Nicholas Galitzine A rólad alkotott képben (Fotó: Amazon Content Services LLC)

Ennek ellenére a párosuk jó, el tudják hitetni velünk a vonzalmukat, ami nagy szerencse, mivel a játékidő jó részében kettesben láthatjuk őket, a köztük lévő vonzalom hőfoka csak ritkán engedi be a külvilágot. Ám A rólad alkotott kép különlegességét furcsa módon nem a szexfantázia része adja. Persze sosem unalmas végignézni, ahogy két szerelmes a nehézségek ellenére egymásra talál, majd a mostani hollywoodi fősodorhoz képest jóval szenvedélyesebben esnek egymásnak tengerparton, hotelszobákban vagy épp egy párizsi étteremben , de mégsem ez teszi a filmet (valamennyire) emlékezetessé.

Beköszön a valóság

Egy filmbe, amiben tökéletes életű és tökéletes külsejű, az anyagi problémákat hírből sem ismerő emberek tökéletes kertvárosi meseházakban éldegélnek, egészen váratlanul beszivárog a valóság. Igaz, erre elég sokat kell várni, de amikor megjelenik, A rólad alkotott kép is szintet lép. Amikor az új szerelem rózsaszín ködje oszladozni kezd, a hétköznapi élet problémái is begyűrőznek ebbe az álomszerűen romantikus szexfantáziába, és ez mindenképp a regény szerzőjének és a film rendezőjének érdeme.

Lee ugyanis komolyan elgondolkodott rajta, milyen lehet negyvenes édesanyaként átélni, hogy a nálad bő tizenöt évvel fiatalabb pasidért tinilányok hada rajong, szerelmes üzenetekkel bombázzák, egyfolytában paparazzik hada követi és szinte képtelenség vele normális magánéletet élni.

Egyáltalán: mit szól egy negyvenes nő környezete ahhoz, hogy nemcsak egy nála 16 évvel fiatalabb sráccal kavar, hanem egy olyan sráccal, aki világszerte ismert popsztár.

És ami ennél is fontosabb: mit szól ehhez a tinilánya, és hogyan vészeli át az erre kapott reakciókat a gimiben? A rólad alkotott kép szerencsére nem felejti el, hogy egészen mást jelent szerelembe esni a tízes, a húszas, a harmincas és a negyvenes éveinkben, máshol tartunk, mások a prioritásaink és már nem biztos, hogy csak saját magunkért tartozunk felelősséggel. A film legjobb pillanataid adja, amikor ezt a konfliktust beengedi a történetbe, valamint azt is megmutatja, hogy a Notting Hill – Sztárom a páromban látottakhoz képest 2024-ben már nemcsak a bulvármédia támadásaival, hanem egy komplett online gyűlöletcunamival is szembe kell néznie annak, aki ilyen kalandra adja a fejét.

Felnőtt lét kontra romantikus álmok

Michael Showalter rendező (Rögtönzött szerelem) filmje ugyan olykor kicsit butus (a megismerkedés jelenete például elég nyögvenyelős és hiteltelen), a mellékszereplők kidolgozatlanok, a játékidő hosszabb a kelleténél és a filmbéli boybandnek írt dalok sajnos kínosan gyengék, de alapvetően ügyesen használja a zsáner kliséit. Érdekes módon azonban pont akkor a legjobb, amikor el meri engedni őket, és a romkom-fantázia felől a dráma irányába tolja a történetet.

A rólad alkotott kép

A rólad alkotott kép (2024) – Fotó: Amazon Content Services LLC

Eközben érdekes kérdéseket tesz fel arról is, hogy a társadalmunk mennyivel megbocsátóbb a nagyobb korkülönbséggel, ha az idősebb fél a férfi, valamint azzal is foglalkozik, hogy miért válik megvetés tárgyává az a nő, aki negyven körül fel meri vállalni, hogy még neki is vannak szexuális vágyai és fantáziái, sőt tesz is azért, hogy ezeket az álmait valóra váltsa. És azt is megmutatja, hogy vannak helyzetek, amikor a felnőtt lét felelőssége szembe kerül az álmokkal, és nem feltétlenül az álmok jönnek ki a konfliktusból győztesen. Azonban végső soron egy hollywoodi romantikus filmről van szó, vagyis beszivárgó valóság és dráma ide vagy oda, A rólad alkotott kép azért gondoskodik arról – megváltoztatva a regény befejezését -, hogy ne az orrunkat lógatva, a szerelemből kiábrándulva álljunk fel a fotelből, miután a film végére értünk.

A rólad alkotott kép a Prime Video kínálatában látható.

The post Anya összejött egy fiúbanda szépfiújával, a suliban folyton beszólogatnak emiatt first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!