Argentínában országos sztrájkot tartottak Javier Milei megszorításai miatt

1 hét ezelőtt 10



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Argentínában országos sztrájkot tartott csütörtökön a CGT szakszervezeti szövetség Javier Milei elnök megszorító gazdaságpolitikája miatt. Nagyrészt leállt a tömegközlekedés és a légiforgalom, rengeteg bolt bezárt, de a sztrájk kiterjedt a pénzintézetekre, az iskolákra, az egyetemekre, az áru- és szemétszállításra és a postaszolgáltatásra is.

A kormány élesen bírálta, hogy ez már a második általános sztrájk az utóbbi öt hónapban. „Fel kell hagyniuk azzal, hogy mindenkit csak bosszantanak, ideje elkezdeniük dolgozni” – mondta Patricia Bullrich belügyminiszter, aki a munkabeszüntetést a gyengeség jeleként értékelte.

Buenos Airesben két, a sztrájk ellenére közlekedő buszt, kövekkel dobáltak meg. A TN helyi hírtelevíziónak egy taxis, aki nem vett részt a sztrájkban, azt mondta: „Ha nem dolgozom, akkor nincs mit ennem. Dolgoznom kell, hogy eltarthassam a családomat.”

Milei szigorú megszorításokat tervez, legutóbb közalkalmazottak ezreit menesztette, az állami szolgáltatásokat pedig minimálisra akarja csökkenteni, és törölni akarja az áram-, a gáz- és a vízszolgáltatás meg a tömegközlekedés ártámogatását. A mostani sztrájk leginkább egy munkajogi reform ellen irányul, amit most tárgyal az argentin szenátus.

Argentína súlyos gazdasági válsággal küzd, az infláció több mint 280 százalék, a lakosság 40 százaléka a szegénységi küszöb alatt él. A nemzeti valuta, a peso folyamatosan veszít az értékéből az amerikai dollárral szemben, miközben az állami adósságteher egyre nő. (MTI)

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!