Átfogó nukleáris megállapodást és a kínaiakkal együtt előkészített új vasútvonalakat jelentett be Szijjártó

1 hét ezelőtt 7



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Miután a Hszi Csin-ping és Orbán Viktor találkozóját követő nyilatkozatokban konkrétumok nem hangzottak el, Szijjártó Péter külügyminiszter sajtótájékoztatón közölte: rendkívül sikeres tárgyalásokon vannak túl, 18 ügyben egyeztek meg.

Ezek közül a legfontosabbak:

  • A kínaiakkal közösen kezdjük el előkészíteni a Budapestet elkerülő V0 tehervasúti vonalat és a Ferihegyre vezető gyorsvasutat.
  • Új, az eddiginél nagyobb áteresztőképességű határátkelőt nyitnak Szerbia és Magyarország között.
  • A kínaiakkal és a szerbekkel együtt vizsgálni kezdik, hogyan lehet a leggyorsabban és legjobban kőolajvezetéket építeni Szerbia és Magyarország között.
  • Megállapodtak egy nukleáris együttműködés elindításában is, ami a nukleáris energiatermelés teljes vertikumát le fogja fedni.
  • Mostantól lehet cseresznyét és szarvasmarha-szaporítóanyagot exportálni Kínába.

Hszi Csin-ping kínai elnök öt év után először járt Európában, Franciaország után Szerbiát és Magyarországot kereste fel. Peking szempontjából a legfontosabb a párizsi vizit lehetett, hiszen az EU-ban jelenleg komoly szándék mutatkozik arra, hogy fellépjenek a gyanúsan olcsónak talált kínai elektromos autókkal szemben. Erről és a kínai túltermelési válságról.

Ugyan gazdasági szempontból Európán belül egyáltalán nem számítanának kirívónak a magyar-kínai kapcsolatok, a kormány mindent megtesz azért, hogy ez ne így tűnjön. Bár az Egy Övezet, Egy Út az elmúlt napok kormányzati narratívájában sikertörténetként van eladva, a gigantikusnak szánt kínai infrastruktúra-építési projekt Európában nehezen találja a helyét, és sokat rontott pozícióján, hogy Olaszország ki is szállt belőle, már Giorgia Meloni vezetésével.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!