Autóbalesetben megvakult, 21 évvel később visszanyerte a látását

1 hét ezelőtt 6



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Emberek gyógyulnak fel gyógyíthatatlannak hitt betegségekből, elveszett gyerekekre találnak rá, akikről már maximum csak a szüleik remélik, hogy még viszont láthatják őket. Kutyák találnak haza több év távlatából a gazdáik legnagyobb örömére. Csodák márpedig léteznek. Mary Ann Franco története erre az egyik legjobb példa, aki egy szerencsétlen autóbaleset miatt vakult meg, majd 21 évvel később úgy tért magához, hogy ismét lát.

Az autóbaleset, ami mindent megváltoztatott

Franco története 1995-ben kezdődik, amikor egy autóbalesetben megsérült a gerince. A nő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a látását nem tudták megmenteni, és úgy tűnt, egy életre együtt kell élnie a vaksággal. Ekkor 49 éves volt, tehát valószínűleg borzasztó lehetett beletörődnie a fájó diagnózisba. A sors furcsa fintora, hogy végül egy újabb baleset követően úgy ébredt fel a kórházban, hogy visszanyerte a látását.

Vak nő

Fotó: Getty Images/Creatas Images

Franco 2016-ban az otthonában esett el, aminek következtében megsérült a nyaka. Kórházi ellátásra szorult kar- és hátpanaszai miatt, és az orvosok úgy döntöttek, a fájdalmak enyhítése miatt műteni kell. El is végezték rajta a szükséges beavatkozást, ám arra még maguk az orvosok sem számítottak, hogy milyen új fejlemények történnek az ébredés után.

Sötétségből a fénybe

Amikor Mary Ann felébredt az altatásból, arról számolt be, hogy ismét lát. „Reggelente felkelek, és kinézek, oda, ahol a nap süt a fák között, és fénysugarak ereszkednek le” – mesélte akkor a Sky Newsnak. A nő maga sem akarta elhinni, hogy mi történt, de az orvosok is értetlenül állnak az eset előtt, mert korábban erre nem volt precedens.

John Afshar, a nő kezelőorvosa szerint az történhetett, hogy a ’95-ös balesetben Franco gerinctörése korlátozottá tette a véráramlást abban az artériában, ami a látásért felelős. Elegendő vérellátás nélkül ez a terület nem tudott az agyban működni, de a nyaki műtét valahogy megváltoztathatta a helyzetet. Az idegtudós azonban maga is beismerte, hogy valójában csak találgat a diagnózis felállításával kapcsolatban, mert nincs rá tudományos magyarázat. Ennek ellenére boldogan fogadta a hírt, hogy Franco ismét lát.

És ez még nem minden

A sikersztori már így is bárkinek reményre adhat okot, de történt még valami a műtét következtében. Mary Ann születése óta színvak volt, és hirtelen ez is megváltozott. Ébredése után leírta, hogy az ápolónő lila ruhát visel. Mikor az egyik családtagja rákérdezett, ezt honnan tudja, kiderült, hogy Franco színvaksága is nyomtalanul eltűnt.

A gerincünkön végigfutó gerincvelők egy köteg idegszövetet és más sejteket szállítanak a hát tövétől egészen az agytörzsig, ez az agy és az idegrendszer többi részével való kommunikáció fő módja. Ez egy nagyon kényes testrész: a gerincproblémák kihatással lehetnek a motoros működésre (izommozgás), az érzékszervi funkciókra (érintés és fájdalom) és az autonóm funkciókra (beleértve az emésztést, a hőmérsékletszabályozást és a szívet). Tehát tényleg az mondható, hogy Mary Ann Franco esete csodával határos.

Most remek a látásom, bár elmentem a szemorvoshoz, és azt mondta, hogy mindkét szememet szürkehályogra kell műteni” – mesélte a történtek után a The Independentnek. Az idős nő azonban úgy döntött, nem szeretné a műtétet, mert nem akarta kockáztatni új élethelyzetét, ami abszolút érthető döntés volt a részéről. Azt nyilatkozta, hogy inkább örül, hogy ismét láthatja a családját és szeretett állatait.  

via

The post Autóbalesetben megvakult, 21 évvel később visszanyerte a látását first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!