Az AI is közreműködött Herendi Gábor új romantikus vígjátékának plakátjában!

2 napja ezelőtt 5



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A Futni mentem közvetlen állami támogatás nélkül készült, a főbb szerepekben Udvaros Dorottya, Lovas Rozi, Tenki Réka, Trill Beatrix, Bányai Kelemen Barna, Csányi Sándor, Ember Márk, Csuja Imre, Schmied Zoltán, valamint Gálffi László, Hevér Gábor, Trokán Péter látható, de feltűnik benne mások mellett Góg Anikó, triatlon olimpikon, személyi edző is.

Az AI is közreműködött Herendi Gábor új romantikus vígjátékának plakátjában!

Zajlanak Herendi Gábor új filmjének utómunkálatai. A Futni mentem rendezőjének eddigi hét filmje az elmúlt két évtizedben közel 2,5 millió nézőt vonzott a mozikba, amivel messze a legsikeresebb magyar rendező. A rendszerváltás utáni filmkészítés tíz legnézettebb mozijából négyet Herendi rendezett és egyedülálló módon valamennyi filmjét legalább 100 ezer néző látta a mozikban.

A filmnek most elkészült a fő plakátja, de a főbb szereplőkkel karakterplakátok is készülnek majd. A plakátfotózás a Nánási Fotóstúdióban volt, a színészeket Nánási Pál fotóművész fényképezte, a plakátot Frank Rizzo készítette. Nánási az évek során ikonikus portréfotók sokaságát készítette, címlapokon nagy számban köszönnek vissza a fotói, Frank Rizzo pedig az egyik vezető filmplakát készítővé vált az elmúlt években.

Nánási a mesterséges intelligencia kapcsán úgy fogalmazott: „Herendi Gáborral korábban még nem dolgoztam, és először karácsony körül találkoztunk, amikor eljött megnézni egy kiállításomat (Nánási Pál x AI x AR), ami részben kapcsolódott az AI témakörhöz is. Most is volt egy kiállításom (Sopronfeszt), melynek szerves része a mesterséges intelligencia és az abban rejlő lehetőségek voltak. A látogatókat interaktív játékra hívtam, hogy találják ki, a kiállított képeken, melyik gesztus igazi, az általam készített kép és melyik az AI által generált. Érdekes lett az eredmény, kevesebb, mint fele arányban sikerült eltalálniuk, hogy melyik az igazi fotó. Ebből is látszik, hogy a jövőben nem lesz esélyünk kiszűrni az ilyen képeken, hogy mi a valós gesztus és mi nem az.  Amikor először hallottam a mesterséges intelligenciáról a képalkotást érintően, válságstábot hívtam össze a stúdióban és mondtam a kollégáknak, hogy hamarosan mindenki új munka után nézhet, mert itt az AI és már nem sokáig lesz szükség a munkánkra. Aztán elkezdtem komolyabban foglalkozni vele és megismerkedni a benne rejlő lehetőségekkel. Így egy év távlatában – a sok aggasztó lehetőség mellett – már látom, hogy lehet jól is használni. Például egy háttér vagy egy megfotózhatatlan téma esetében nagyon szépen lehet kontúrozni, felépíteni a közeget.”

Az AI is közreműködött Herendi Gábor új romantikus vígjátékának plakátjában!

A grafikussal való közös munkáról Nánási azt mondta: „Frank Rizzoval nem ez az első ilyen közös munkánk. A grafikusok általában nagyon határozott koncepcióval érkeztek régen is, tudták, hogy mit szeretnének viszontlátni fotón – csak akkor még megrajzolva hozták a látványterveket. A Futni mentem plakátjának látványterve AI-jal készült és jó volt látni már egészen konkrét vizuális alakokkal, hogy mi a koncepció, mit szeretne a grafikus viszontlátni a képeken. Így jobban el lehetett mélyülni a fotózásban, nem ott kellett kitalálni a koncepciót, csak arra kellett koncentrálni, hogy a megfelelő beállításokkal elkészüljenek a képek. Magyarán a mesterséges intelligencia leegyszerűsítette a munkát.”

Frank Rizzo a plakátkoncepció kapcsán úgy fogalmazott: „Mindig felcsillan a szemem, amikor a forgatókönyvben már „benne van a plakát”. Sajnos ritkaság, de ha van egy erős elem a történetben, ami plakátra kívánkozik, – most éppen stílszerűen – nem kell felesleges köröket futni. A Futni mentem esetében is ez történt. Szinte az első gondolatom az volt, hogy a négy női főszereplőt futva lássuk, míg a férfiak legyenek statikusak. Az volt a szándék, hogy a plakát a nők mozgásának és a férfiak passzivitásának kontrasztjával jelenítse a történet központi elemét. Továbbá a futás témája, mint vizuális elem is hálás, mert alkalmas megmutatni a karakterek, ez esetben a nők erejét, ellenpontban a három férfivel, akik a partvonalról szurkolnak..”

Rizzo az AI használata kapcsán úgy fogalmazott: „A futós koncepcióra készítettem egy vázlatot, amelyhez AI-jal generáltam a színészekre nagyon hasonlító alakokat, majd annak alapján fotóztuk le a színészeket, így kis túlzással azt lehet mondani, a munka nagy részét a mesterséges intelligenciával előre elvégeztem, utána már „csak” be kellett helyettesítenem a fotójukat a kompozícióba.”

Rizzo hozzátette „Természetesen a fotózást követő kompozitálás ma még ugyanaz a munkafolyamat mint korábban, de AI eszközökkel ma már minden sokkal gyorsabb. Ez a fejlődés olyan ütemben zajlik, hogy azt tippelem, nem vagyunk messze attól, amikor lesz olyan produkciós döntés, amikor először a fotós, majd a grafikus munkáját helyettesítik AI-jal – legalábbis filmplakátok esetében. Az elmúlt évben már nem volt olyan munkám, aminél ne használtam volna AI alkalmazásokat, és akadt nem is egy olyan plakátom, melyeknek az összetevői kizárólag generált elemek. Még lubickolok benne, hogy a munkám egy részét megkönnyíti és meggyorsítja a mesterséges intelligencia, és egyelőre a plakátot én tervezem és készítem, de az említett AI veszéllyel abszolút számolok. Viszont ez inspiráló is, mert grafikusként érdeklődésben és technikailag is új irányokat kínál.”

Az AI is közreműködött Herendi Gábor új romantikus vígjátékának plakátjában!

A Futni mentem főszereplője egy anya (Udvaros Dorottya), aki férje halála után elhatározza, hogy teljesíti annak utolsó kívánságát, és lányaival (Lovas Rozi, Tenki Réka, Trill Beatrix) váltóban lefutja a maratont. Apró probléma, hogy egyikük sincs fizikálisan és mentálisan felkészülve a futásra. Az anya és lányai mellett ráadásul a rokonokat és barátokat is váratlanul éri a nők lehetetlennek tűnő vállalkozása.

Az AI is közreműködött Herendi Gábor új romantikus vígjátékának plakátjában!

A Futni mentem kivételes sztárparádét tartogat: a főszerepet a Nemzet Színésze, a Kossuth-díjas Udvaros Dorottya játssza, mellette napjaink legnépszerűbb színészei szerepelnek, akik számos sorozat- (A mi kis falunk, Gólkirályság, Valami Amerika) és mozisiker (Valami Amerika, Toxikoma, Seveled, Coming Out) után most együtt láthatók filmen. A film további főbb szereplői Udvaros Dorottya mellett Lovas Rozi, Tenki Réka, Trill Beatrix, Bányai Kelemen Barna, Csányi Sándor, Ember Márk, Csuja Imre, Schmied Zoltán, valamint Gálffi László, Hevér Gábor, Trokán Péter, de feltűnik benne mások mellett Góg Anikó, triatlon olimpikon, személyi edző is. Az egyik legnépszerűbb magyar férfiszínész Csányi Sándor tizenegy év szünet után látható ismét mozivásznon.

A film első előzetese ide kattintva tekinthető meg.

A Futni mentem függetlenfilmként készül a Vertigo Média gyártásában, producerei Kárpáti György és Berta Balázs. A vígjáték forgatókönyvét Divinyi Réka és Miklya Anna írta, operatőre Szatmári Péter, zeneszerzője Hrutka Róbert, koproducere Pusztai Ferenc, a film médiapartnere az RTL. A Futni mentem november 28-tól látható országszerte a mozikban a Vertigo Média forgalmazásában.

The post Az AI is közreműködött Herendi Gábor új romantikus vígjátékának plakátjában! first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!