Az anyatejbe is kerül THC füvezés után

1 hét ezelőtt 9



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Egy új kutatás megállapította, hogy a kannabiszt fogyasztó, szoptató édesanyáknak a tejükben kimutatható a tetrahidrokannabinol (THC) szintje, még akkor is, ha már több mint 12 óra telt a füvezés óta, írja az IFLScience.

A vizsgálathoz a kutatók 20 szoptató anyától gyűjtöttek tejet, akik legalább hetente egyszer kannabiszt használtak, és 6 hónaposnál fiatalabb babájuk volt. A kannabiszhasználatot követően öt különböző időpontban vettek mintát tőlük: a legkorábbi tejpumpálás 12 órával a füvezés után történt. 12 óra után pedig ha nem is jelentős, de mérhető volt a THC szintje. Márpedig a kannabisznövényben található fő pszichoaktív vegyület számos negatív hatással jár, amikor a csecsemőket fejlőés során teszik ki az anyagnak.

Az adatok további elemzése feltárta, hogy nem lehet olyan egyértelmű időpontot meghatározni, amikor a THC-szintje csúcson lenne.

Azoknál az anyáknál, akik csak egyszer szippantottak bele a cigibe a vizsgálati időszak alatt, a kannabinoid koncentrációja a 30 perces és 2,5 órás időintervallum között nőtt, mielőtt csökkenésnek indult volna a hatás. Azok viszont, akik többször is beleslukkoltak, folyamatosan nőtt az anyatejben lévő THC mennyisége.

Ellentétben az alkohollal, úgy tűnik, hogy nincs olyan egyértelmű pont, amikor a szülők biztosak lennének abban, hogy a tejben lévő kannabinoidok visszatértek az alapértékre. A nőknek általában azt tanácsolják, hogy legalább két órát várjanak a pia elfogyasztása után, mielőtt szoptatnának, de ezek az eredmények azt mutatják, hogy hasonló irányelvek nem alkalmazhatók a kannabiszra. Még akkor sem, ha a koncentráció egyébként igen alacsonynak mondható.

Courtney Meehan, a tanulmány szerzője szerint a szoptató édesanyáknak tisztában kell lenniük azzal, hogy ha kannabiszt használnak, csecsemőik valószínűleg kannabinoidokat fognak fogyasztani az általuk termelt tejen keresztül, és egyelőre nem tudni, hogy ez hatással van-e a csecsemő fejlődésére.

Kapcsolódó
Nagyobb eséllyel lesz valaki gombás, ha füvezik
Bár a kannabisz nem az egyetlen forrása a gombás megbetegedéseknek, a nagymértékű fogyasztók és az immunhiányosok körében jelentős többletkockázatot jelenthet.

The post Az anyatejbe is kerül THC füvezés után first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!