Az argentin elnök egyelőre beletörődött, hogy a britekhez tartoznak a Falkland-szigetek

1 hét ezelőtt 6



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Javier Milei argentin elnök azt mondta, elfogadja a tényt, hogy a Falkland-szigetek jelenleg brit fennhatóság alatt állnak, írja az MTI. Milei arról is beszélt, hogy Argentína konfliktus nélkül kívánja kiterjeszteni szuverenitását a szigetcsoportra.

David Cameron brit külügyminiszter februárban elutazott a szigetre, a demonstratívnak szánt látogatás reakció volt az argentin elnök szavaira, aki januárban felszólította Nagy-Britanniát a szigetcsoport visszaadására. „A Falkland-szigetek szuverenitása mindaddig nem lehet vita tárgya, amíg a brit fennhatóság alatt kívánnak maradni” – mondta korábban Cameron, ahogy azt is, hogy a terület szuverenitásáról nem lehet tárgyalni.

Milei hétfőn arról beszélt, Cameronnak joga volt ehhez a kijelentéshez, hiszen a szigetek jelenleg brit kézen vannak, ennek alapján nem tekinti provokációnak a brit külügyminiszter szavait. Azt mondta, Argentína nem adja fel a szigetek feletti szuverenitási igényét, de nem is törekszik konfliktusra Nagy-Britanniával.A Falkland-szigetek Londontól közel 13 ezer kilométernyire, az argentin partoktól kevesebb mint 500 kilométernyire helyezkednek el. A terület 1833 óta van Nagy-Britannia fennhatósága alatt, 1982. április 2-án hajnalban azonban argentin csapatok szálltak partra a szigetcsoporton, hogy bekebelezzék azt. London jelentős kontingenst vezényelt oda, és a 11 hétig tartó, több mint 900 halálos áldozattal járó háborút megnyerte.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!