Az egészséges hüvely titka

2 hete ezelőtt 6



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A bakteriális vaginózist és a felfázást azonos kórokozók okozhatják

A nők esetében a húgycső- és a végbélnyílás, valamint a hüvelybemenet közötti távolság mindössze néhány centiméter. Gyakran előfordul, hogy a végbélben található baktériumok eljutnak a húgycsőig, és közben a hüvelyt is megfertőzhetik.

  • Ha a baktériumok eljutnak a húgycsőig, majd azon át a hólyagba, a húgyhólyag falán megtelepednek, és ha semmi nem akadályozza őket, elkezdenek szaporodni.
  • A hüvelyflórát eleve többféle baktérium és gomba együttélése alkotja, de a békés együttélést a többségben lévő tejsavbaktériumok biztosítják. A bakteriális hüvelyfertőzés olyankor fordul elő, ha valamilyen okból (stresszes életmód, a túlzott alkoholfogyasztás, az elhanyagolt vagy épp túlzásba vitt intimhigiénia, fokozott szexuális aktivitás, strandolás, uszoda- vagy szaunahasználat után) a hüvelyflóra egészséges egyensúlya felborul, azaz a védő hatású tejsavbaktériumok mennyisége lecsökken, ezáltal a hüvelyi pH lúgos irányba tolódik. A batkteriális vaginózisnak nevezett kórkép tünete a bőséges, híg, kellemetlen, leginkább halra emlékeztető szagú hüvelyfolyás.
 Getty Images)

(Fotó: Getty Images)

Tippek és trükkök a hüvelyi egészség megőrzését segítő mindennapi higiéniai szokásokhoz

Az orvos által előírt antibiotikum-kúrával a bakteriális vaginózis és a felfázás (amennyiben a fitoterápia, bőséges folyadékbevitel és egyéb házi praktikák már nem segítenek) jól kezelhető. Mindkét esetben fontos, hogy a kórokozók elpusztítása mellett gondoskodjunk a hüvely normál baktériumflórájának visszaállításáról is. Ha ezt elmulasztjuk, a hüvelyfertőzések és a hólyaghurut is könnyen visszatérhet. Lehetőleg olyan terméket válasszunk erre a célra, amely a hüvelyflóra regenerációját segíti.

„Állandóan szenvedtem valamilyen fertőzéstől. Hol bakteriális hüvelyfertőzésem volt, hol felfáztam. Nagyon el voltam keseredve. Elegem volt a kellemetlen tünetekből, abból meg pláne, hogy nem értettem, mi történik a testemmel, miért tér vissza a probléma. Végül orvost váltottam, és meg is lett a megoldás. Egyrészt a gyakori partnercsere, az általam nagyon szeretett illatos intim mosakodók voltak a ludasok, ráadásul bármilyen problémám volt, mindig antibiotikum-kezelést kaptam a felfázásra és a hüvelyfertőzésemre egyaránt, ami tovább rontott a helyzeten. Teljesen felborult a hüvelyflórám egyensúlya, amire egyáltalán nem figyelmeztetett az orvos, nem javasolt semmilyen készítményt. Amikor az új orvosom javaslatára elkezdtem használni egy hüvelyflóraregeneráló készítményt, hamarosan búcsút inthettem a visszatérő fertőzéseknek” – mondta Rita.

Az antibiotikumok nemcsak a „rossz”, hanem a „jó” baktériumokat sem kímélik, amelyek természetes mikrobiomjaink stabilitásáért felelnek. Az egészséges hüvelyflórában élő tejsavbaktériumok képesek megakadályozni a hüvelybe kerülő kórokozók szaporodását, ezért is fontos az antibiotikum-kúrák után első lépésként a hüvely savas pH-ját minél gyorsabban helyreállítani, hogy a jótékony baktériumok képesek legyenek a kolonizációra.

A nők hüvelyflórája egyedi és folyamatosan változik. A hüvelyi baktérium-összetétel is változékony, ezt befolyásolja az egyéni ösztrogénszint, a prebiotikumok jelenléte, a hüvely pH-értéke, valamint a táplálkozás, a szexuális szokások és a stressz is. A prebiotikum a hasznos baktériumok „tápláléka” (egyszerű, vagy összetett szénhidrátok), amely segíti a probiotikus baktériumok megtelepedését és szaporodását.

Mit tehetünk még?

  • A hüvelyflórát károsíthatják bizonyos illatosított betétek, tamponok, intim törlőkendők, síkosítók, így ezeket érdemes kerülni, ahogy a műszálas, túl szoros fehérnemű használatát is.
  • A fokozott szexuális aktivitás, a gyakori partnercsere vagy egy új szexpartnerrel kezdett kapcsolat következtében is felborulhat a hüvely baktérium-összetételének egyensúlya. Fontos, hogy használjunk óvszert, és ha a kapcsolat komolyra fordul, akkor is hagyjunk időt arra, hogy intim ökoszisztémánk „hozzászokjon” a partnerünkhöz.
  • A helytelen mosdóhasználat is okozhat problémát. Fontos a WC-használat előtti és utáni kézmosás, a törlés helyes iránya pedig elölről hátrafelé.
  • Csökkenthetjük a felfázás, azaz a hólyaghurut kialakulásának esélyét, ha például szex után mielőbb kiürítjük a hólyagot. Ezzel meg tudjuk akadályozni, hogy a baktériumok a húgyhólyagban pangó vizeletben gyorsan (félóránként megduplázódva!) elszaporodjanak.
  • A tangák hátránya, hogy könnyedén hátulról előre utaztatják a felszínükön a baktériumokat, ezért érdemes elkerülni őket.
The post Az egészséges hüvely titka first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!