Az egészségügyi dolgozók 2 százalékáról nem tudni merre jár munkaidőben

1 hét ezelőtt 8



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A hatékonyabb ellátás miatt ellenőröket küldenek a kórházakba, közölte még április végén a Belügyminisztérium. A tájékoztatás szerint az intézményekben a munkafolyamatokat vizsgálják, a betegeket nem igazoltatják, de jelenlétüket „vizuálisan ellenőrzik”.

Volt olyan intézmény, ahol 100 embernek kellett volna bent lennie, de délben csak 50 dolgozót találtak bent,

számolt be az eddigi ellenőrzések tapasztalatáról a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkárság, egészségügyi ellenőrzésfelügyeleti szolgálat rendőr dandártábornoka a Kórházszövetség konferenciáján, írja az Economix. Előzetesen és utólagosan végeznek adatbekérések, a szenzitív érzékeny betegadatokat pedig kerülik, mondta Urbán Zoltán. Az ellenőrök nem zavarják a szakrendelést, érkezésüket előre bejelentik az intézményvezetőnek. A vizsgálatok során találkoztak többek közt olyan esettel,

  • amikor papíron hat napon át, egy elhunyt embert etettek az egyik kórházi osztályon.
  • Máshol az étkezési létszám lejelentése miatt trükköztek a betegnyilvántartással, a rekord az az intézmény volt, ahol naponta 68-70-nel több ebédet főzettek le, mint ahány beteg ott feküdt.

A zárójelentések megléte, vagy kitöltése is sok esetbe esetleges a Magyar Államkincstár ellenőrei szerint. A betegnek később kellett visszamenni a dokumentumért, ami szabálytalan. Általános probléma az egészségügyi intézményekben a jelenléti ívek vezetése, többször találkoztak olvashatatlan, vagy áthúzott aláírásokkal. Az ellenőrzött ívek szerint átlagosan

  • a dolgozók 50 százaléka volt jelen a munkahelyén,
  • 48 százalékuk valamilyen jogcímen igazoltan volt távol, szabadságát töltötte vagy betegállományban volt.

A dolgozók 2 százalékról viszont nem tudtak elszámolni, róluk nem tudni, hogy merre jártak munkaidőben.

Az elmaradt műtétek nyilvántartását is átnézték, a legextrémebb az volt, amikor a halasztás okának azt írták be, hogy disznóvágásra ment az orvos.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!