Az EU az orosz LNG-szektort is szankcionálhatja

1 hét ezelőtt 7



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A Politico által látott dokumentumok szerint az Európai Bizottság először javasolt szankciókat Oroszország hatalmas cseppfolyósított-földgáz-iparával szemben.

Az intézkedések nem tiltanák meg közvetlenül az orosz cseppfolyósított földgáz (LNG) importját az EU-ba, ehelyett megakadályoznák, hogy az EU-tagországok az átvett orosz LNG-t újraexportálják. „Ez a rendelkezés nem érinti az EU-ba irányuló importot” – hangsúlyozza a javaslat.

A szankciók megtiltanák az EU részvételét az oroszországi LNG-projektekben. „Egy ilyen intézkedés korlátozza Oroszország LNG-kapacitásának bővítését, és ezáltal Oroszország bevételeit” – áll a javaslatban.

Emellett az EU végrehajtó szerve, az Európai Bizottság azt szeretné, ha a cégek szélesebb körben osztanák meg a Moszkva LNG-importjára vonatkozó információkat.

A 14. szankciócsomagnak részeként ez lehet az első alkalom, hogy a blokk Moszkva jövedelmező gázágazatát veszi célba, több mint két évvel azután, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát. Egyre több bizonyíték van arra, hogy a Moszkva fosszilis tüzelőanyagokból származó bevételeinek elvonására irányuló nyugati erőfeszítések szánalmasan kevéssé sikeresek, mivel az olajárak felső korlátozása nagyrészt kudarcot vallott, és Moszkva kijátssza a szankciókat.

Bár az LNG elleni fellépés jelentős változást jelent az EU stratégiájában, a javasolt szankciók Oroszország fosszilis tüzelőanyagokból származó bevételeinek csak töredékét érintenék. Tavaly az orosz LNG uniós viszonteladásai az LNG-kereskedelméből származó összes orosz bevételnek csak a negyedét tették ki. A szakértők szerint a készülő LNG-projektekre vonatkozó szankciók leginkább megelőző jellegűek lennének, mivel jelenleg egyikük sem küld rakományt Európába.

Az uniós nagykövetek szerdán tárgyalnak az intézkedésekről. Az EU nagyjai, például Németország és Olaszország egyre nagyobb politikai támogatást nyújtanak az orosz LNG elleni támadáshoz, de az orosz energiától nagymértékben függő Magyarország eddig minden gázzal kapcsolatos szankciót blokkolt. (Politico)

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!