„Az összeomlás nem csak jön, hanem már benne is vagyunk”

2 hete ezelőtt 4



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Clickbait cím? Fölösleges riogatás? Jem Bendell brit fenntarthatóság-kutatóból lett ökofarmer, a mélyalkalmazkodás-mozgalom atyja szerint nem.

Arról, hogy kicsoda Bendell és mi az a mélyalkalmazkodás, 2019-ben már egy hosszú cikkben beszámoltunk. Bendell 2018-ban írta meg a Deep Adaptation, vagyis Mélyalkalmazkodás című tanulmányát, amiben egy sor klímakutatás vizsgálata után arra jut, hogy a klímaváltozás okozta katasztrofális következményeket és az ezt követő társadalmi összeomlást nem tudjuk elkerülni, és a legjobb, amit tehetünk, hogy elfogadjuk ezt a sötét, fenyegető jövőt, és felkészülünk rá, amíg még legalább a felkészülésre van időnk. Bendell két könyvet is írt azóta a témában, a Deep Adaptation címűt 2021-ben, a Breaking Togethert pedig 2023-ban adta ki. Ezek már magyar nyelven is elérhetők.

Kereslet is van rá: a mélyalkalmazkodásból már az eredeti tanulmány publikálása után mozgalom alakult, a legnagyobb csoport meglepő módon éppen Magyarországon van. Áprilisban a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen konferenciát szerveztek a témában World Adaptation Forum néven, ahova maga Bendell is ellátogatott. Itt vele, és a magyar mélyadaptációs csoport vezetőjével, Stumpf-Biró Balázzsal is beszélgettünk.

A mozgalom kezdete

A 2018-as tanulmányt radikális állításai és erős nyelvezete miatt hamar felkapták. Tény, hogy nem sok kutató tollából lehet ilyen mondatokat olvasni:

„Amikor éhezésről, pusztításról, migrációról, járványokról és háborúról beszélek, a te életedre értem ezeket. Amikor elmegy az áram, hamarosan víz sem jön majd a csapból. Amikor a szomszédaidon fog múlni, hogy jutsz-e élelemhez és egy kis meleghez. Alultáplált leszel. Nem fogod tudni, hogy menj vagy maradj. Attól fogsz félni, hogy erőszakos halált halsz, még mielőtt éhen halnál.” A tudományos világ nem is fogadta túl nagy lelkesedéssel az írást. Bendell eredetileg a Sustainability Accounting, Management and Policy Journal nevű, lektorált folyóiratban akarta megjelentetni a szöveget, de nem fogadták be, ezért végül ő maga adta ki. Megjelenése után sok vitát váltott ki, volt, aki tévesnek ítélte Bendell tudományos megállapításait, és etikai kérdéseket is felvetettek azzal kapcsolatban, hogy a társadalmi összeomlás elkerülhetetlennek nyilvánítása mennyiben veti vissza a klímaaktivizmust.

„Miután megjelent a tanulmány, rengetegen jöttek hozzám azzal, hogy »nem mondhatod azt, hogy elkerülhetetlen az összeomlás, Jem. Adnod kell nekünk valami reményt. Nem tudnád inkább azt mondani, hogy valószínű, vagy lehetséges? Nem pont elég az is, hogy felébressze az embereket?«” – mondja Bendell. „Az volt a válaszom, hogy igen, de ezzel halogatjuk is azt, hogy szembenézzünk a jövőnk valóságával. Ha azt mondod, hogy valószínű az összeomlás, akkor még mindig nem biztos. Akkor még mindig azt hiszed, hogy valahogy el lehet kerülni. Én 2018-ban azt gondoltam, hogy elkerülhetetlen, hogy ez megtörténjen. Most már inkább úgy érzem, hogy ez nem csak jön, hanem már benne is vagyunk.”

De mit hív Bendell összeomlásnak, és mit jelent az, hogy már benne vagyunk?

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!