Az ukrán főügyészség vizsgál ötven ügyészt, akik álmozgássérültként kerülhették el a katonai szolgálatot

2 órája ezelőtt 9



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Az ukrán főügyészség vizsgálatot indított ötven ukrán ügyésszel szemben, akiket azzal vádolnak, hogy mozgássérültséget igazoló dokumentumok vásárlásával próbálták elkerülni a katonai szolgálatot. A vádhatóság szerint Andrij Kosztyin főügyész utasítást adott a belső vizsgálatra.

A jelentés szerint az érintett ügyészek emellett mozgássérülteknek járó ellátást is kaptak, sőt egyesek már az ukrajnai háború előtt beszerezték a minősítésüket, így nehezebben bocsáthatták el őket, és előléptetéseknél is előnyt élvezhettek.

Október elején Hmelnyickij megyében őrizetbe vették a mozgássérültség fokának megállapításáért felelős orvosi-szociális szakértői bizottság vezetőjét. A testületet vezető orvosnő – aki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pártjának színeiben a megyei önkormányzat képviselője volt – pénzért több ezer ukránt minősített sérültnek és ezzel katonai szolgálatra alkalmatlannak.

Házkutatásokon több mint 5 millió eurónak megfelelő összeget foglaltak le nála, további milliós összegeket pedig külföldi bankszámlákon találtak meg. Az orvosnő fia a regionális nyugdíjalapot vezette, ami a különnyugdíjak megállapításáért volt felelős. A vizsgálat nemcsak Hmelnyickij megye ügyészségére, hanem más ukrán térségek vádhatóságaira is kiterjed.

A két és fél éve tartó háború során Ukrajnában több korrupciós botrány napvilágra került, ezekben nem utolsósorban a hadsereg tagjai is érintettek voltak. Ukrajnában a hadiállapot kihirdetése óta a 18-60 éves, katonaköteles korú férfiaknak csak kivételes esetekben engedélyezik, hogy elhagyják az ország területét, de a mozgássérültek, illetve egyedülálló ápolóik korlátozás nélkül szabadon kiutazhatnak. (MTI)

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!