Az űrhajósok már a kilövést várták, de megint elhalasztották a Boeing űrrepülését

1 hét ezelőtt 11



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Tovább csúszik a Boeing történelmi űrrepülése. A hétfői halasztás után szerdán is le kellett állítani az előkészületeket szelepproblémák miatt, írja a CNN.

Az új időpont: jövő péntek, az amerikai keleti parti idő szerint 18:16.

Suni Williams és Butch Wilmore, a NASA veterán űrhajósai már elfoglalták a helyüket, amikor két órával a tervezett start előtt lefújták a kilövést.

Az űrhajó a floridai Cape Canaveralról indult volna a Nemzetközi Űrállomásra.

A küldetés már több éve késik az űrhajó fejlesztésében bekövetkezett visszalépések miatt. A Starliner első, még személyzet nélküli tesztrepülését eredetileg 2015-re tervezték, de végül 2019-re halasztották. Amikor mégis megtörtént, szoftverhibák miatt a hajtóművek annyi üzemanyag fogyasztottak el, hogy a kapszula nem tudta elérni az ISS-t.

A második kísérletet 2021 augusztusára tervezték, de ismét elhalasztották 2022 májusáig, amit akkor a meghajtórendszerrel kapcsolatos problémákkal indokoltak.

Amikor a Starliner végül elhagyta a Földet, sikerült teljesíteni a teljes küldetést, de aggályok merültek fel egyes hajtóművek teljesítményével és az űrhajó hűtőrendszerével kapcsolatban.

A Boeing ennek ellenére továbbra is azt reméli, hogy az Elon Musk-féle SpaceX mellett a második olyan magáncég lesz, amely képes lesz személyzetet szállítani a Nemzetközi Űrállomásra, majd onnan vissza. Musk cége volt az első, amely ezt 2020-ban elérte a Dragon űrkapszulával. Az a repülés véget vetett annak a közel egy évtizedes gyakorlatnak, hogy az Egyesült Államok csakis orosz űrrakétákat használjon.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!