Az utcai focitól a spanyol válogatottig – Lamine Yamal az Eb-történetének legfiatalabb játékosa

3 napja ezelőtt 5



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Úgy tűnik, hogy a 2024-es Európa-bajnokság javarészt a fiatal sportcsillagok felemelkedéséről szól. Míg Szoboszlai Dominik idén az Eb-történetének legfiatalabb csapatkapitánya lett, addig a spanyol támadó, Lamine Yamal szintén beírta magát a történelembe. 

Mindössze 16 éves, de már rekordot döntött az Európa-bajnokságon

Barcelónában már egy ideje azt suttogták, hogy hamarosan egy új szupersztár emelkedik ki az ifjúság soraiból, és így is lett. Egy rekordokkal teli év után ugyanis a futball berkein belül már mindenki ismerte a 16 éves támadót, Lamine Yamalt. A fiatal játékos jelenleg az FC Barcelona klubcsapatában játszik, ezzel ő lett a legfiatalabb “Barca-játékos”, aki valaha a Bajnokok-ligájában szerepelt. Ha ez még nem lenne elég, a csatár a La Liga történetének legfiatalabb gólkirálya lett. 

„Barcelonában találkoztunk vele. Erős tagja volt a spanyol ifjúsági csapatnak. Kivételes erővel rendelkező labdarúgó” – idézi De la Fuente szövetségi kapitány szeptemberi nyilatkozatát a CNN. A szövetségi kapitány ekkor úgy fogalmazott, hogy olyan, mintha a 16 éves játékost megérintette volna Isten pálcája. 

Ő más

– mondta, majd így folytatta: „A játékos szintjét nézzük, nem az életkorát. Készen áll a legmagasabb szintű versenyre. Nagyon fontos a jövő számára.”

Lamine Yamal és Nico Williams az Európa-bajnokságon

Lamine Yamal és Nico Williams az Európa-bajnokságon (Fotó: Getty Images)

Ugyan Yamal korábban spanyol utánpótlás-válogatottban is szerepelt, ez az első alkalom, hogy a szövetségi kapitány behívta a felnőtt válogatottba. Az idei Európa-bajnokság a tinédzser első nemzetközi szereplése a válogatott keretben. Az előző rekorder a lengyel Kacper Kozlowski volt, aki 17 játszott Spanyolország ellen az előző Európa-bajnokságon.

Magával vitte házi feladatát a kontinenstornára, ráadásul még le is vizsgázott az Eb alatt

Az Európa-bajnokság kezdetén több videó olyan videó is előkerült a sportolóról, amelyben Yamal éppen a vizsgáira készül. A torna elején az összes szabadidejét tanulással töltötte, aminek meg is lett az eredménye, ugyanis sikeresen megszerezte a középiskolai érettségi bizonyítványát.Hatalmas megnyugvást jelenthet ez a fiatal sportolónak, ugyanis ezt követően már csak a negyeddöntőre kell koncentrálnia. 

Lamine Yamal wasn’t kidding when he said he had homework to do whilst playing at the Euros. pic.twitter.com/Lf8Phtchi9

— YamaI Out Of Context (@YamaIOOC) June 19, 2024

Ő az egyetlen, aki nem adhat interjút

Lamine Yamal az Európa-bajnokság egyetlen kiskorú játékosa, így a spanyol és a német törvények értelmében nem adhat egyedül interjút, továbbá a szövetségi kapitánnyal sem beszélhet négyszemközt – írja a hvg.hu. Azt mondják, hogy már a kiutazása sem volt zökkenőmentes, ugyanis szüleinek külön nyilatkozatot kellett aláírnia, hogy a tehetség egyedül utazhasson ki Németországba. Kétségtelen, hogy Lamine Yamal az egyik legérdekesebb játékos az Európa-bajnokságon, azonban az újságírók kérdéseire csak különleges feltételek mellett válaszolhat. 

Az 1 milliárd dollárt dollárt érő csodagyerek

A Spanyolországban született Yamal édesapja marokkói, míg édesanyja az Egyenlítői-Guineából származik. A pályafutása kezdetén többen is megkérdezték tőle, hogy melyik országot fogja képviselni a válogatottban, azonban ezek a találgatások hamar véget értek. A fiatal sportoló már 7 évesen tagja volt az FC Barcelona akadémiájának, és igen hamar a legesélyesebb sportolók között emlegették. Nem véletlenül.

Lamine Yamal a legfiatalabb játékos az Európa-bajnokságon

Lamine Yamal a legfiatalabb játékos az Európa-bajnokságon (Fotó: Getty Images)

Az utcán kezdett el focizni 

Yamal mindig nagy érdeklődéssel figyelte, ahogy édesapja és idősebb unokatestvére rúgják a labdát a lakásukhoz közeli parkban, a legszegényebb negyedben. Ahogy telt múlt az idő, azon kapta magát, hogy ő is a futball szerelmese lett. 

Több időt töltöttem a parkban, mint otthon. Valahányszor kiléptem az utcára, focizni akartam. Ezek az élmények örökre veled maradnak” – mondta.

Nem sokkal később édesapja is felfigyelt a betonplaccon játszó Yamalra, így kézen fogva sétált be fiával a Barcelona kapuin, majd ezt kérdezte: Szeretnétek, hogy a fiam a Barcelónánál játsszon? Amikor a klub igennel felelt, édesapja csak ennyit mondott: Akkor neveljétek ki. 

Gyakran hasonlítják Lionel Messihez

Ahogyan a francia csapatkapitány, Kylian Mbappé Ronaldót, úgy a spanyol válogatott támadója is évek óta figyelemmel kíséri példaképét – Chrisitano Ronaldo régi riválisát – Lionel Messit. Érdekesség, hogy már csecsemőkorában találkozott az argentin klasszissal egy jótékonysági naptárfotózáson. Az eseményről nemrégiben került elő egy fotó, amelyen Messi, Yamal látható édesanyja karjaiban. 

Lionel Messi, Lamine Yamal’a banyo yaptırıp ve fotoğraflar çektiriyor. (Sene 2007)

Cidden akılalmaz bir olay ya. Enteresan.. pic.twitter.com/6ZC6Izp6NP

— Epik Messi Anları (@epikmessianlari) July 5, 2024

A fiatal sportolót gyakran hasonlítják a világklasszishoz, mivel hasonló játékstílussal rendelkeznek. Yamal a pályán mindig jól méri fel a helyzeteket, ezt követően pedig helyes döntést hoz – ami talán az egyik legnehezebb, hiszen akár már tizedmásodpercek alatt is hatalmasat tud fordulni a játék – így nem csoda, hogy a Barcelona hosszú időre magához akarta kötni a fiatal játékost. 

The post Az utcai focitól a spanyol válogatottig – Lamine Yamal az Eb-történetének legfiatalabb játékosa first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!