Azért rúgtak ki egy minisztériumi dolgozót, mert megosztott egy mémet Nagy Mártonról

1 hét ezelőtt 9



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Több mint húsz év szolgálati jogviszony után azonnali hatállyal felmentették állásából az akkori Gazdaságfejlesztési (ma már Nemzetgazdasági) Minisztérium egyik munkatársát 2023 tavaszán, mert megosztott a privát Facebook-oldalán egy mémet Nagy Mártonról. A minisztériumi dolgozó perre vitte az ügyet, az őt képviselő TASZ most arról számolt be, hogy megnyerték a pert.

A jogvédő szervezet beszámolója szerint a minisztérium részéről nem kerteltek, amikor elküldték a munkavállalót, megmondták neki, hogy azért szüntetik meg a jogviszonyát, mert öt héttel korábban megosztott egy mémet a Facebookon. Nemcsak, hogy elküldték három évre eltiltották a kormányzati szektorban való alkalmazástól is, mindezt azok után, hogy korábban soha nem volt problémájuk a kirúgott munkatárssal, az utolsó teljesítményértékelésen a közvetlen felettese kivételes minősítésre javasolta, ami a közszolgálatban a legmagasabb minősítési fokozat.

A meg nem nevezett egykori munkavállaló a fent látható képet osztotta meg a miniszterről, utalva az ársapkákra. Elmondása szerint nem Nagy Mártonon akart gúnyolódni, csupán a kifejezést találta viccesnek. A minisztérium részéről egyébként tagadták, hogy a munkatársuk profilján kutakodtak volna, elmondásuk szerint „a hivatali szervezetrendszeren keresztül” szereztek tudomást a posztról.

A TASZ elsőkörben a Közszolgálati Döntőbizottság elé vitte az ügye, de az lesöpörte a panaszt mondván,

a mém alkalmas volt a kormányzati igazgatási szerv jó hírneve, illetve a jó közigazgatásba vetett bizalom súlyos rombolására.

A Közszolgálati Döntőbizottság ítéletét aztán a Fővárosi Törvényszéken támadták meg, ami aztán megállapította, hogy jogtalan volt a felmentés. Az elsőfokú ítélet alapján az egykori minisztériumi dolgozó közel 5 millió Ft átalánykártérítést kap és a perköltséget is a minisztériumnak kell fizetnie. A TASZ jelezte azt is, hogy a jogellenes kirúgások miatt indított perekben lehet kérni visszahelyezést is, de ügyfelük erre nem tartott igényt.

The post Azért rúgtak ki egy minisztériumi dolgozót, mert megosztott egy mémet Nagy Mártonról first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!