BBC: Átlépte az 50 ezret a meghalt orosz katonák száma

1 hét ezelőtt 10



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Az elesett orosz katonák száma Ukrajnában mára átlépte az 50 ezret – közölte saját adatai alapján a BBC.

Mint írják, a háború második évében tapasztalataik alapján 25 százalékkal volt több holttest. A BBC és a Mediazona független médiacsoport és önkéntesek segítségével 2022 februárja óta számolják a halálozásokat. Hozzáteszik, a temetőkben található új sírok segítettek sok katonát beazonosítani.

A brit lap megállapításai szerint több mint 27 300 orosz katona halt meg a harc második évében, ami azt tükrözi, hogy a területi előnyök hatalmas emberáldozattal jártak.

Oroszország nem volt hajlandó kommentálni az adatokat.

A Vlagyimir Putyin vezette ország az úgynevezett „húsdaráló stratégiát” folytatja, amit annak leírására használnak, ahogyan Moszkva könyörtelenül katonák hullámait küldi előre, hogy megpróbálják megtörni az ukrán erőket, és felfedni a stratégiai helyszíneiket az orosz tüzérség számára.

Mint írják, az összesített halálos áldozatok száma, a több mint 50 ezres szám nyolcszor magasabb, mint a Moszkva által 2022 szeptemberében közölt egyetlen hivatalos nyilvános adat. Megjegyzik, az orosz halálesetek tényleges száma valószínűleg még az 50 ezernél is sokkal magasabb.

Eközben Ukrajna ritkán nyilatkozik harctéri halálos áldozatainak mértékéről. Februárban Volodimir Zelenszkij elnök azt mondta, hogy 31 ezer ukrán katona halt meg – de az amerikai hírszerzésen alapuló becslések nagyobb veszteségekre utalnak.

A BBC-vel és a Mediazonával dolgozó önkéntesek a háború kezdete óta 70 temetőben számolnak új katonasírokat Oroszország-szerte. A lap által közölt légifelvételeken jól látszik, hogy jelentős temető bővítések történtek Oroszországban.

A BBC szerint a felvételek, videók azt sugallják, hogy ezekben az új sírokban többnyire Ukrajnában megölt katonák nyugszanak. A BBC becslése szerint az orosz halott harcosok közül ötből legalább kettő olyan ember, akinek semmi köze nem volt az ország hadseregéhez az invázió előtt.

Ennek oka a BBC-nek megszólaló szakértő szerint az lehet, hogy a tapasztalt katonák nagy része valószínűleg meghalt vagy megsebesült. A nyilatkozó védelmi elemző szerint az ő helyükre csekély képzettséggel vagy katonai tapasztalattal rendelkező emberek léptek – például önkéntesek, civilek és foglyok.

The post BBC: Átlépte az 50 ezret a meghalt orosz katonák száma first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!