Belendül a katasztrófavédelem: a héten 1200 hektáron gyérítik a szúnyogokat a vármegyénkben

2 hete ezelőtt 12



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A héten sem maradunk szúnyogirtás nélkül, ugyanis Csongrád-Csanád vármegyében a Tisza alsó szakaszán repülőről végeznek majd biológiai szúnyoggyérítést – közölte a katasztrófavédelem hétfőn.

Repülőről granulátumot szórnak ki az érintett területre, míg a földön folyadék formában juttatják a vízbe a természetes fehérjetartalmú készítményt. Azt írták, hogy a melegedő időjárásban felgyorsul a szúnyogok fejlődése, ezért különösen fontos a kezelések megfelelő időzítése.

FOLYAMATOSAN VIZSGÁLJÁK A SZÚNYOGOK ÉLŐHELYEIT

A katasztrófavédelem megbízásából dolgozó rovartani szakértők folyamatosan vizsgálják a szúnyogok jelentősebb élőhelyeit, ezzel segítve a beavatkozások hatékonyságát – közölték. Megjegyezték, hogy harmadik hete zajlik a csípőszúnyoglárvák gyérítése a nagyobb folyók mentén, eddig nyolc vármegyében, összesen 7300 hektárnyi vízfelületen alkalmazták a biológiai módszert a lárvák ellen. A baktériumok által termelt fehérjét tartalmazó szer csak a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, más élőlényre nincs hatása, ezért még élővízben is engedélyezett a használata – tájékoztattak.

GRANULÁTUMOT HASZNÁLNAK

Úgy folytatták, hogy a legtöbb vízparti területen már záródott a fák lombozata, ami nehezíti a permetezést, a szakemberek ezért a légi permetezésnél granulátumot használnak, amely képes áthatolni a sűrű növényzeten – tették hozzá. A vármegyénkben 1200 hektáron végeznek irtást ezen a héten.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!