Betti története: rossz vége lett a gyermekmentes randinak

2 hete ezelőtt 6



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Gyakorlatilag minden második nő életében legalább egyszer bekövetkezik a felfázás, más néven hólyaghurut. Miért olyan gyakori a nők körében az alsó húgyúti fertőzés? A húgycső külső nyílása, a hüvelybemenet és a végbélnyílás közel találhatóak egymáshoz, emiatt pedig a kórokozók könnyedén bejuthatnak a húgycsőbe. Emellett a nők húgycsöve körülbelül négyszer rövidebb, mint a férfiaké, így a baktériumoknak rövidebb utat kell megtenniük ahhoz, hogy elérjék és megfertőzzék a húgyhólyagot. A hólyaghurut tüneteiért elsősorban a bélrendszerben élő E. coli baktériumok a felelősek, amelyek egyebek között azért szaporodhatnak és telepedhetnek meg az érintett részeken, mert a lehűlt testtáj kórokozókkal szembeni helyi védelme meggyengül.

Rosszul sikerült randi

(Fotó: Getty Images)

„Tedd be a kardigánod! – mondta a férjem, amikor végre el tudtunk indulni a régóta várt szabadtéri koncertre. Természetesen nem hallgattam rá, csak arra tudtam koncentrálni, hogy beüljek a kocsiba, és menjünk. Izgatott voltam a koncert miatt, és azért is, hogy végre kettesben lehetünk. A koncert remek volt, késő estig tartott, nekem pedig a derekam mindvégig szabadon maradt, és ennek meg is lett az eredménye” – mondta Betti, aki nagyon átfázva ért haza a randiról.

„Már másnap éreztem, valami nagyon nincs rendben. Sűrűn jártam pisilni, és szúrós, csípős érzetem is volt pisilés közben. Tudtam, hogy felfáztam. A hólyaghurut tünetei nem voltak ismeretlenek számomra, ezért gyorsan vettem egy forró fürdőt és ittam egy vizelethajtó hatású gyógynövényes teát. Sajnos ez nem volt elegendő, így muszáj volt elmennem az orvoshoz, aki antibiotikumot írt fel. Pár nap alatt jobban lettem, de még ma is hallgatom a férjem csípős megjegyzéseit, hogy ő megmondta” – mesélte Betti.

A hólyaghurut kialakulásának különböző okai lehetnek:

  • a hüvelyflóra egészséges egyensúlyának felborulása valamilyen okból (például antibiotikum szedése, nem megfelelő intimhigiénia, helytelen WC-használat stb.),
  • az altest lehűlése,
  • a változókori ösztrogénhiány,
  • sokaknál pedig a gyakori és intenzív szex.

A felfázást elsősorban baktériumok okozzák, de a fertőzés kialakulásában az alsó testtájék lehűlésének is lehet szerepe, ahogy Bettinél is történt. A lehűlt testtájékon az erek beszűkülnek, a gyengült vérkeringés miatt a kórokozók elleni védekezésben fontos szerepet játszó immunsejtekből kevesebb jut erre a területre, azaz gyengül a húgyutak természetes védekező képessége, és az ide kerülő baktériumok gyorsabban tudnak szaporodni.

Van megoldás!

A felfázás szerencsére gyorsan és hatékonyan kezelhető. Fogyasszunk bőségesen folyadékot, használjunk vízhajtó, húgyúti gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású gyógynövényeket, és pár napig maradjunk ágyban. Szükség esetén vessünk be fájdalomcsillapítókat a panaszok enyhítése céljából. A felfázás kezelésében a legfontosabb a baktériumok hólyagfalon való megtapadásának és szaporodásának megakadályozása, amit gyógynövények alkalmazásával is elérhetünk, ha a tünetek megjelenésekor azonnal elkezdjük a kezelést. Ha szerencsénk van, elkerülhetjük az antibiotikum szedést is. Normál esetben körülbelül 3-4 napon belül meg kell szűnnie a felfázásos panaszoknak. Ha nem kezeljük megfelelően a hólyaghurutot, akkor szövődményekre – pl. felszálló fertőzésekre – is számíthatunk, és hosszabb ideig tartó antibiotikum-kúrára lehet szükség.

A felfázás megelőzésében segíthet:

  • a bőséges folyadékbevitel;
  • a strandon és az uszodában úszótampon használata,
  • szexuális aktus során gumióvszer használata;
  • az intim területek higiéniájára vonatkozó szabályok betartása – az intim tisztálkodáshoz használjunk lehetőleg semleges pH-jú, illatmentes mosakodókat, hüvelyöblögetést pedig csak orvosi javaslatra végezzünk;
  • a pisilést nem szabad túl sokáig visszatartani, mivel a hólyagban pangó vizelet segíti a baktériumok szaporodását;
  • a hólyaghurut kialakulásában, illetve visszatérésében a hüvelyflóra egyensúlyának zavara is szerepet játszhat – a hüvelyi savas pH védelmében használjunk hüvelyflóra-regeneráló készítményt.
The post Betti története: rossz vége lett a gyermekmentes randinak first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!