Brazil nők ezrei tüntetnek az abortusz szigorítása ellen

1 hét ezelőtt 5



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Egy új törvényjavaslat a 22. hét után elvégzett abortuszt emberölésnek minősítené, és hattól húsz évig terjedő börtönnel büntetnék. A demonstrálók Sao Paolo egyik sugárútján vonultak végig, ezzel tiltakozva a javaslat ellen, amit az elmúlt évtizedek legelnyomóbb javaslatának tartanak a nők jogait illetően.

Az abortusz Brazíliában csak nemi erőszak, a magzat károsodása vagy az anya életveszélyes állapota esetén engedélyezett. Ha azonban életbe lép a törvényjavaslat, akkor a 22. hét után elvégzett abortusz emberölésnek számítana. A feminista csoportok azért is bírálják a javaslatot, mert az szigorúbb büntetést szabna ki az abortusznál, mint az erőszaktevők esetén.

A tüntetések még csütörtökön kezdődtek, amikor a kongresszus alsó háza megszavazta a törvényjavaslatot. Lula da Silva elnök a javaslatot őrültségnek nevezte, és kijelentette, hogy kormánya meg fogja védeni a hatályos törvényeket. A felháborodást keltő módosító javaslat Sostenes Cavalcante evangelikus lelkésztől származik, aki egyben Jair Bolsonaro korábbi elnök pártjának tagja. Cavalcante azzal hárítja el a kritikus hangokat, hogy a nemi erőszak elkövetőire is szigorúbb büntetést szabna ki, jelenleg ugyanis legfeljebb 10 évig terjedő börtönbüntetést kaphatnak az illetők.

A felháborodás lassíthatja egyébként a törvényjavaslat elfogadását, Arthur Lira házelnök például már nem tervezi azt, hogy a közeljövőben szavazásra bocsátaná a javaslatot, arra számít, hogy majd módosítani fogják a szöveget. (Reuters)

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!