Budapestről küldhet hadüzenetet a kínai elnök a német autógyártóknak

1 hét ezelőtt 6



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Az AP által megszólaltatott Kína-szakértő szerint Matura Tamás szerint „a magyar kormány Kína utolsó igazi barátja az egész EU-ban” – mondta , a Budapesti Corvinus Egyetem docense, aki úgy véli, hogy „a kínaiak számára most nagyon fontos, hogy olyan országban telepedjenek le, amely az EU határain belül van és barátságos a kínai politikai rendszerrel” – idézi a jelentést az atv.hu.

Az EU-n belüli bázisok létesítésének egyik legnagyobb előnye Kína számára a magas vámok elkerülése. Az AP emlékeztet arra, hogy

az Európai Bizottság a kínai elektromos járművek behozatalára kivetett vámok emelését fontolgatja a jelenlegi 10 százalékról,

hogy megvédje az európai autógyártási piacot, amely a 27 tagú tömb legnagyobb gazdaságának, Németországnak egyik fő támasza.

Mint írják, „decemberben azonban Magyarország bejelentette, hogy a világ egyik legnagyobb elektromosjármű-gyártója, a kínai BYD az ország déli részén nyitja meg első európai autógyárát, és ez a lépés felboríthatja a kontinens autóiparának versenyképességét.”

A kínai autóipari térnyerés is hozzájárulhat ahhoz, hogy az utóbbi időben megszaporodtak a Magyarországgal szembeni politikai kritikák Berlinből.

Az AP szerint azonban a uniós pénzek leállása miatt Kína hajlandó volt betölteni a magyar költségvetés hiányosságait. „Orbán Viktor nyíltan beszélt arról, hogy miért a kínai befektetéseket helyezi előtérbe: meggyőződése, hogy a nyugati gazdaságok hanyatlóban vannak, Kína pedig felemelkedőben. A CPAC Hungary konzervatív konferencián nemrégiben tartott beszédében a miniszterelnök felvázolta egy ’a kölcsönös előnyök elve alapján szerveződő, ideológiamentes globális gazdaság’ vízióját – zárja tudósítását az amerikai hírügynökség.

The post Budapestről küldhet hadüzenetet a kínai elnök a német autógyártóknak first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!