Büntetésből fogalmazást kell írnia a KRÉTA hekkerének

1 hét ezelőtt 8



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Lezárult a nyomozás a KRÉTA fejlesztőjét ért hekkertámadás ügyében – tudta meg a Telex. A rendőrség egy gyanúsítottat talált, ám mivel ő még mindig kiskorú, az ügyészség felfüggesztette az ellene folyó eljárást, és úgynevezett „magatartási szabályokat” írt elő számára.

Amint arról a Telex nyomán beszámoltunk, 2022-ben sikeres adathalász támadást hajtottak végre a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer, azaz a KRÉTA fejlesztőcége, az eKRÉTA Informatikai Zrt. ellen, amelynek következtében a támadó illetéktelen hozzáférést szerezhetett a közoktatás minden intézményében kötelezően használt adminisztrációs rendszer adataihoz. A támadás következtében a diákok összes, a KRÉTA-ban kezelt adata kiszivárgott, ezen felül pedig a cég más adatbázisaihoz, forráskódokhoz, és a fejlesztők belső kommunikációjához is hozzáférhettek.

A rendőrségi nyomozás sikeréről maga Pintér Sándor belügyminiszter számolt be 2022 decemberében, amikor egy tanárfórumon közölte:

Nem fogják elhinni, maguk még nem tudják az eredményt. Egy 13 éves és egy 15 éves gyerek törte föl.

A rendőrségi nyomozás azonban egészen 2024-ig elhúzódott. A Telex kérdésére az ORFK most az válaszolta, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda a nyomozást

vádemelési javaslattal befejezte, az ügyet az illetékes ügyészségnek megküldte.

Az ügyben illetékes Győri Járási Ügyészségtől a Telex megtudta, hogy az ügy gyanúsítottja 2007-ben született, azaz az adathalász támadás idején 15 éves volt, de még most is kiskorú (vagy ahogy a büntetőjog meghatározza: fiatalkorú). Ezért vele szemben „a Győri Járási Ügyészség munkatársa mint fiatalkorúak ügyésze tavaly novemberben feltételes ügyészi felfüggesztést alkalmazott. Ez azt jelenti, hogy az eljárást két évre felfüggesztette, és elrendelte a fiatalkorú gyanúsított pártfogó felügyeletét.”

A portál azt is megírta, milyen „magatartási szabályokat” írtak elő a gyanúsítottnak. Többek között:

  • „levélben kérjen bocsánatot a sértettektől, amelyben térjen ki arra is, a sértettek milyen védelmi intézkedéseket tehetnek az online térben elkövetett csalásokkal kapcsolatban.”
  • „Meg kell térítenie továbbá az elkövetőnek az általa okozott kárt.”
  • „Fogalmazást kell írnia a közveszéllyel fenyegetésnek az állami szervekre rótt terheiről.”

„A két év felfüggesztés leteltét követően az eljárás megszüntetése várható, ha a terhelt a magatartási szabályokat teljesíti” – tudatta  Telexszel az ügyészség szóvivője.

The post Büntetésből fogalmazást kell írnia a KRÉTA hekkerének first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!