Danielle Marchant: Szünet – Önfejlesztő Könyvklub ajánló

1 év ezelőtt 93bohócdoktor szja 1% felajánlás

Ti is állandóan pörögtök, hogy minden tennivalóval végezzetek, hogy aztán a nap végén rájöjjetek, hogy igazából ennek az ördögi körnek soha nem lesz vége? Mindig lesz új feladat, újabb megoldandó probléma…Szünetet tartani és kicsit lelassulni annak érdekében, hogy meghalljuk belső hangunkat a mai modern világban hatalmas szükséglet. Szinte, mint egy robot, automatikusan tesszük a dolgunkat, viszont így, soha nem lehetünk igazán jelen az életünkben.

Gondoljunk csak bele, amikor folyamatosan túlélő üzemmódban vagyunk, nem működik megfelelően az agyunk, romboljuk a kreativitásunkat, és nem leljük örömünket a mindennapokban. Amikor lényegtelen apróságokon, vagy olyan ártatlan kérdéseken felhúzzuk magunkat, hogy „Mi lesz ma a vacsora?” vagy „Levágtad a füvet?”, akkor valami nincs rendben.

Valószínűleg olyan nyomás alatt vagyunk, esetleg olyan irreális elvárásaink vannak magunkkal szemben, amibe kezdünk belerokkanni. Persze, ennek rengeteg oka lehet. Danielle Marchant, Szünet című könyve ezen okok felfedezésében is segít, hiszen amellett, hogy ezt a szüntelen belső nyomást is csökkenteni tudjuk, képesek leszünk a figyelmünket visszaterelni azokra a dolgokra, amelyek valóban fontosak nekünk.

Ha a videós formátumot kedveled inkább, hallgasd meg az Önfejlesztő Könyvklub adásunkat!

A könyvről

Először is, vizsgáljuk meg, hogy mit is hívunk Szünetnek? A Szünet valójában egy olyan pillanat, amikor új megértés születik. Ekkor eléggé lelassítunk és az elme állandó csevegése és a külvilág zaján túl maghallhatjuk a lelkünk mély bölcsességét is. Nem a gyors válaszok megtalálásáról szól, hanem arról, hogy eléggé lelassuljunk ahhoz, hogy elkezdjük feltenni a helyes kérdéseket.
Ugyanis a válaszok a legtöbb esetben borzalmasan egyszerűek. A jó kérdéseket nehéz meghallani…Ez azért rendkívül fontos, mert, ahogy telnek-múlnak az évek egyre több szerepet veszünk magunkra, és közben mi magunk is változunk. Könnyen elképzelhető viszont, hogy egy-két változás nem kapcsolódik a valódi értékeinkhez. A belső hangunkat elnyomtuk és csak mentünk az árral. Ha nem érezzük jól magunkat bőrünkben, annak egyik legfőbb oka az lehet, hogy nem teljesen a saját életünket éljük.
Beleszuszakoltuk magunkat egy dobozba, ami fojtogatóan hat. A Szünet nem arra való, hogy megint valami előírja neked, hogy mit kell tenned, mit kellene érezned. Pont ellenkezőleg, a célja, hogy a figyelmedet elfordítsd a hétköznapok kötelező napirendjéről és meghalld, majd kövesd a belső hangodat, ösztöneidet.

A gyakorlatok

Most pedig szeretném veletek megosztani a kedvenc gyakorlataimat a könyvből:

#1 – Mikro és makroséták

A legtöbbször ahhoz, hogy kapcsolódni tudj magadhoz, mindössze egy kis időre és térre lesz szükséged. Az egyik legjobb módszer az úgynevezett mikro- és makroséták. Ennek az a lényege, hogy egy kirándulás, vagy egy parkban, folyóparton sétálás közben felváltva figyeled a táj végtelenjét és a legapróbb részleteket. Például néhány percig figyeld az eget, a felhőket, majd mondjuk koncentrálj egy esőcseppre. Merülj el azokban a természet adta szépségekben, amik a rohanó életben elkerülnék a figyelmedet, és engedd, hogy a természet a megnyugtasson.

#2 – Mindful étkezések

Mikor volt utoljára, hogy úgy igazán megízlelted az ételt, italt, amit fogyasztottál? Amikor megfigyelted az állagát, az illatát és a színeit is az ebédednek? Ha a gyomrod görcsben van a stressztől, az megnehezíti az emésztést és a tápanyagok felszívódását is. Hosszútávon ezzel pedig az immunrendszeredet is gyengíted. Vezesd be, hogy naponta egyszer mindful étkezel, iszol meg egy finom teát, kávét. Ezt a nagyon egyszerű gyakorlatot én is számtalanszor elvégeztem már. Ennek az a lényege, hogy egymás után aktiválod az érzékszerveidet.

Készíts egy finom kávét, vagy teát, majd ülj le egy nyugodt helyre. Figyeld meg alaposan a kávéd és bögréd színét. Először csak az ujjaiddal, tenyereddel érezd, hogy milyen meleg a bögre. Pár perc elteltével koncentrálj az illatára. Majd csak ezt követően kortyolj csak bele az italodba. Figyeld meg az ízeket, lassan idd meg az italod, ne siess vele. Ha így aktiválod azokat az érzékszerveidet, amelyek az étellel, itallal kapcsolatosak, finomabbnak is fogod érezni azokat. Tehát, tilos a közösségi médiát pörgetned, vagy a Youtube-ot nézned közben, esetleg a kettőt egyszerre.

#3 – Jin és Jang típusú mozgások

Mozogj! Hányszor hallottad már, ugye? Viszont most ez a tipp teljesen más megvilágításba került számomra. A testi-lelki egészségedért rendkívül sokat tehetsz, ha minden nap mozogsz legalább egy keveset. Nem kell kilométereket futnod azonnal, 15 perc séta is jó hatással lesz rád.

A fontos, hogy minden nap legyen benne részed. Az elmúlt években, ahogy láthatod is, a mozgás jelentette számomra a legnagyobb kihívást. Mindig fontosabb volt a munka, vagy a barátokkal való lazítás, mint a mozgás. Ezért is hozott nagy változást az életembe, hogy már nem akarok órákat edzeni, elégedett tudok lenni egy 30 perces könnyed sétával is, de az legyen meg minden nap.

Ráadásul, a szerzőnő csavart még egyet a gondolkodásomon. Ugyanis ő azt tanácsolja, hogy azt is vizsgáljuk meg, hogy mikor, milyen mozgásra van szükségünk. Két típust különböztet meg: A jin típusú mozgások nyugtatóan hatnak rád. Ilyen például a Tai-Chi vagy egy séta. A jang típusú mozgások pedig felpörgetnek. Ilyen a futás, a súlyzókkal való edzés, vagy a kerékpározás. A legjobb, ha az egyik nap az egyiket, míg a következő nap a másik mozgásformát választod.

Búcsúzóul…

Búcsúzóul arra kérlek, gondold át kicsit, hogy mikor adtál hangot utoljára annak, amire igazán vágysz, amit úgy igazán szeretnél? Nem a nagyobb házról, újabb autóról beszélek, mert ezek mindössze külsőségek, az egódat táplálják. A titkos álmokra gondolok. Azokra a vágyakra, amik mélyen benned szunnyadnak és már nagyon kijönnének kicsit a napfényre. Ha nem tartasz olykor szünetet, az élet kényszerít majd rá. Ezt sikerült már több ízben megtapasztalnom. Minél többet adsz másoknak, annál többet kell magadról is gondoskodnod!

Kapcsolódó bejegyzések

Transzgenerációs traumák nyomában

Transzgenerációs traumák nyomában

A gyerek tiszta tábla” – mondta Rousseau, azonban egyre inkább megdőlni látszik az elmélet a transzgenerációs hatás bebizonyítása miatt. A gyerekek ugyanis nemcsak a szemünk vagy a hajunk színét, esetleg egyes tulajdonságainkat vagy a temperamentumunkat öröklik, hanem...

 Gyors és lassú gondolkodás, Önfejlesztő Könyvklub ajánló

Daniel Kahneman: Gyors és lassú gondolkodás, Önfejlesztő Könyvklub ajánló

Könnyen azt hihetjük magunkról, hogy mi csak is racionális, jól átgondolt döntéseket hozunk. Azonban ez az igazságtól nagyon messze van. A közgazdasági Nobel-díjas pszichológus, Daniel Kahneman és kutatótársai rengeteg kísérletet végeztek el, amelyek bebizonyították,...

 Szünet – Önfejlesztő Könyvklub ajánló

Danielle Marchant: Szünet – Önfejlesztő Könyvklub ajánló

Ti is állandóan pörögtök, hogy minden tennivalóval végezzetek, hogy aztán a nap végén rájöjjetek, hogy igazából ennek az ördögi körnek soha nem lesz vége? Mindig lesz új feladat, újabb megoldandó probléma…Szünetet tartani és kicsit lelassulni annak érdekében, hogy...

The post Danielle Marchant: Szünet – Önfejlesztő Könyvklub ajánló appeared first on Önfejlesztő Akadémia.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!