Szakácskönyvekkel, köztük celebszakácskönyvekkel rogyásig vannak a könyvesboltok polcai. Kell ez nekünk? – tesszük fel a kérdést egy-egy újabb kötet láttán. Tény, hogy a szakácskönyvek piacán olyanok is sokan megmérettették már magukat, akiknek valójában nem sok mondanivalójuk van a főzésről és gasztronómiáról. Érthető tehát, ha az olvasó némi óvatossággal közelít ehhez a műfajhoz.
Rácz-Gyuricza Dóra, vagy ahogy az a sajtóban elhangozni szokott, Rácz Jenő felesége nyilván már harcedzett, ha előítéletekről van szó. Rendre megkapja a celebfeleség a címkét. Még úgy is, hogy a férje nem éppen egy exvillalakó, hanem Michelin-csillagos budapesti éttermek séfje. Ilyen ez a popszakma. Hacsak nem vagy befutott sztár, amikor hozzámész egy hírességhez; vagy nem úgy hívnak, hogy Amal Clooney, a munkád pedig nem emberi jogokra szakosodott nemzetközi jogász, egész biztosan te leszel a focistafeleség, a politikusfeleség vagy ez esetben a sztárséf felesége. Egyszóval valakinek a valakije, akiről mindig fel fogják tenni kajánul a kérdést, na de mégis mit tett le az asztalra?
Gyuricza Dóra jelesül egy szakácskönyvet
A legjobb pedig benne, hogy egy teljesen önazonos szakácskönyvet. Megmutatja benne magát, a családját, az élete területeit, és egészen természetes hangnemében mesél a sokak által nyilván irigyelt életéről (a 200 ezres Instagram-követői bázis legalábbis erre enged következtetni.) Fejezetről fejezetre tárul fel előttünk egy pózok és sznobéria nélküli konyha, amiben épp úgy van létjogosultsága egy tonhalkonzervvel készülő, gyors paradicsomos tésztának és a világ legegyszerűbb kakaós pitéjének, mint a séfférj egyik kedvencének, a rakott káposztának.
Az egyik nagy gasztrooldalon egyébként évek óta szerepelnek receptjei (amik működnek is, a cukkinibrownie-ja emlékezetes), és Rácz Jenővel is a Konyhafőnök versenyzőjeként ismerkedett meg. Kíváncsiak voltunk tehát, hogy milyen szakácskönyvvel áll elő az izgalmas családi háttérrel rendelkező, Brazíliában született fiatal feleség, anya, háziasszony, üzletasszony, influenszer. Ahogy tetszik.
Egy pörgős élet praktikus receptjei
Biztosan sokakban felmerül a kérdés, ezért kimondjuk mi is: vajon mi újat és mi hasznosat is mondhatna a gasztronómiáról egy „nemszakács” feleség egy Michelin-csillagos éttermeket vivő séf mellett?
Na, pontosan ezt az akadályt sikerült a könyvvel megugrania.
A 200 fokon – Titkok és receptek, amikkel megfőztem a séfet ugyanis teljesen kézre álló, praktikus, gyakorlati tanácsokkal teli. Dóri nem próbálta a hétköznapokba átültetni vagy isten ments, imitálni a Jenő-féle kunsztokat: egy pörgős életet élő fiatal nő és anya receptjei között lapozgatunk, köztük gyerekbarát és diétás ételekkel is.
Egy rövidke fejezetben szerepelnek Jenő receptjei is, öt étel, amivel „apa eteti a családot”. Köztük egy izmosabb, de nem újragondolt gulyásleves (marhapofából), és a séf bolognai receptje is klasszikus. Jenő „rendes” cézársalátája azonban nem a feszes, eredeti recept, hanem egy finomított, domesztikált változat, aminek a dresszingje felvállaltan majonézes, sőt tejszín és kaukázusi kefir is kerül bele. A többi fejezetben Dóri 60 receptje szerepel: cukros fonott kalács, sütemények sora, répafőzelék, töltött csirkecomb, vaddisznóragu…
Külön szekciót kaptak a hétköznapi S.O.S. receptek, ebben a fejezetben Dóri arra ad javaslatokat, hogyan tudunk minimális idő- és energiabefektetéssel korrekt házi kosztot tenni az asztalra – műkaják és ételrendelés helyett. Topséf férj ide vagy oda, bevállal olyan kezdő recepteket is, mint a tortillalapba tekert ez-meg-az vagy a szárított paradicsomos spagetti. Ez utóbbiban is épp azt mutatja meg, hogyan lehet egy tíz perc alatt összerakható komfortétel is ízbomba (helló, umami).
Profi séftrükkök is vannak benne
Ha nem csak kikapunk egy-egy receptet, hanem átolvassuk a kísérő szövegeket, tucatnyi könnyen bevethető tanáccsal leszünk gazdagabbak, amiket részben a szülői házból hozott, részben pedig Jenőtől lesett el Dóri. Ezek a könyv talán leghasznosabb tanácsai: egy profi séf ízturbózó trükkjei, amiket (valóban) könnyen bedobhatunk otthon mi is.
A lime-ra és a Tabasco-szószra ezentúl valószínűleg másképp fognak nézni a könyv olvasói.
Dóriról a könyv során kiderül, hogy igazán érdekes a családja története, ő maga is São Paulóban született. Négyen testvérek, és a hatfős családi asztal körül fonódó történeteket olvasva szépen kibontakozik, hogy a szerző mennyi szálon kötődik a gasztronómiához. Az ő korosztályában (harminc éves) nem megszokott, hogy valaki a gyors és praktikus receptjei között emlegesse a kuglófot, a házi müzliszeletet vagy egy kakaós pitét. Számomra épp ez a barnapitének nevezett süti volt a leginkább kézzel fogható recept: egy igazi őszinte, háziasszonyos darab, amihez különösebb bevásárlás nélkül jó eséllyel minden van otthon (liszt, cukor, tojás, kakaópor), csak összekeveri a tésztát, és minden fakszni, töltelék és extra nélkül kisüti. Mint Dóri elmeséli, ez az anyukája receptje, amit minden iskolai rendezvényre megsütött.
Sok konyhában töltött óra, újra- és újra megfőzött, újrasütött finomságok, jól működő receptek, emellett emberi, azonosulható történetek és egy szerető család képe rajzolódik ki Rácz-Gyuricza Dóra szakácskönyvéből. Nem egy elérhetetlen mintaéletet mutat be, melegség árad belőle, és meghozza a kedvet a sütés-főzéshez. És a családhoz is.
Rácz-Gyuricza Dóra: 200 fokon – Titkok és receptek, amikkel megfőztem a séfet
Kiadó: Inda Press, 2024. november