Dél-koreai cég építheti Lengyelország második atomerőművét

1 év ezelőtt 68



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A Korea Hydro & Nuclear Power Co. állami atomerőmű-üzemeltető vállalat hétfőn szándéknyilatkozatot írt alá a lengyel PGE SA és ZE PAK SA közműszolgáltatókkal - közölte a dél-koreai energiaügyi minisztérium közleményében. A belőlük álló konzorcium „több APR-1400 típusú, dél-koreai fejlesztésű reaktort” épít majd Lengyelországban.

A megállapodás értelmében az év végéig megszülethet a költségvetés és a fejlesztési terv. Arról is később határoznak, hogy pontosan hány reaktort építenek majd fel – írja a Bloomberg.

Mindez két nappal azután történik, hogy a Lengyel kormány egy amerikai céggel, a Westinghouse-zal is megállapodást kötött. Velük az ország első atomerőművét építtetik majd fel Pomeránia régió egy egyelőre pontosan meg nem határozott helyén. Az amerikai tervek némiképp előrébb tartanak. Arról beruházásról tudni lehet, hogy a lengyel kormány 40 milliárd dollárt költene rá, amiből három reaktor jönne ki és 2043-ban állhatnának szolgálatba – írta erről az ABC.

Lengyelországban a nyolcvanas években kezdték építeni a Zarnowiec atomerőművet természetesen szovjet közreműködéssel, ám a csernobili katasztrófa nyomán megerősödő környezetvédelmi tüntetések hatására végül 1990-ben teljesen leállították az építkezést. Jelenleg egyetlen kísérleti reaktor, a Maria üzemel Otwock városa mellett. A csaknem negyvenmilliós ország energiaellátását így 70 százalékban a mai napig szénerőművek biztosítják. Ezt a függőséget szeretnék leépíteni az amerikai és a lengyel atomerőművek segítségével.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!