Dobrev és Karácsony százötven ember előtt üzent Magyar Péternek a baloldali fellegvárban

1 hét ezelőtt 5



bohócdoktor szja 1% felajánlás

  • A baloldal egyik fellegvárásban, Salgótarjánban tartott választási gyűlést a DK-MSZP-Párbeszéd szövetsége.
  • A Fő tér egy árnyas szegletében gyűltek össze a salgótarjániak és az Egerből és Gyöngyösből busszal szállított nyugdíjasok, összesen úgy 100-150 ember.
  • Dobrev Klára szerint az, aki az ellenzéket akarja leváltani, az nem ellenzéki, hanem valami egészen más.
  • Karácsony Gergely tudja, hogy kicsit talán már unalmasak, de ők tíz éve is itt voltak, és tíz év múlva is itt lesznek.

Salgótarján Fő terén vagyunk, szemben a Zenthe Ferenc Színház, balra tőle a rendszerváltás óta üresen álló szocialista szálló, a Karancs, vele szemben meg lakóházak. A rendszerváltás idején közel ötvenezer ember otthona volt a megyeszékhely, most alig 30 ezeré, lassan alföldi mezővárosokban is többen élnek, mint itt.

Elsőre azt hittük, hogy a színpad a ledíszkövezett térre néz, de nem, a tér egy kis árnyas szegletére nézett, 100-150 ember gyűlt itt össze, de köztük voltak azok a nyugdíjasok is, akik a kezdés előtt negyedórával kászálódtak le egy fehér buszról, ami Egerből indult, de Gyöngyösön is vett fel DK-s szimpatizánsokat. Oké, a választást nem az dönti el, kinek a rendezvényére mennek el többen, a Fidesz most például bukóra állna, egy falusi magtár még a salgótarjáni Fő térrel sem vetekszik.

Azért erős volt a kontraszt. A fideszes Debrecenben több ezer magyarista, a szocialista Salgótarjánban legfeljebb kétszáz dobrevista.

Hol van már Gyurcsány?

2006-ban volt először Salgótarjánban. Pont annyira izgalmas időszak volt az is, mint a mostani. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kórházat avatott az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése és a tévéostrom után után kilenc nappal. Kampány volt akkor is, az önkormányzati választásé. A kórház előtt Gyurcsány szimpatizánsai és a fideszes ellentüntetők néztek egymással farkasszemet. „Tarts ki, Fletó!” „Meg kell nyerni!” – hangzott az egyik oldalon. „Hazaáruló!” „Mondjon le!” – így a fideszesek. „Nagy keletje van most az igazságnak” – mondta akkor kampánybeszédében Gyurcsány, de az őszödi beszédet kimagyaráznia nem sikerült. Az 1994 óta polgármester MSZP-s Puszta Béla 210 szavazattal alulmaradt fideszes riválisával szemben.


A baloldal Székyné Sztrémi Melindától végül csak 2014-ben vette vissza a várost. Fekete Zsolt kilenc év után távozik posztjáról, eldöntötte, hogy elég volt. Úgy fogalmazott, hogy a hajó nem süllyed, a kormányt mégis átadja. Ezt az elhatározását többen is méltatták ezen a délutánon, csupa olyan politikus, akiknek eszük ágában sem volt meghozni ilyen döntést. (Karácsony Gergelynek azért más volt miniszterelnök-jelölt-jelöltségről lemondania, mint tényleges hatalomról, és ez a lemondás is hova vezetett, ugye.)

A DK, az MSZP, a Párbeszéd és a Jobbik jelöltje, egyben a választás esélyese most az eddigi alpolgármester, Huszár Máté. Rajta kívül a Fidesz, a Mi Hazánk, a Nép Pártján és a Munkáspárt indított jelöltet. Ha a plakátok számából kell következtetni a várható eredményre, akkor a Fidesz elengedte Salgótarjánt.

Kis remény után a keserű csalódás

„Magyar Péter nagyobb ember, mint a felesége – mondta az egyik Gyöngyösről érkezett nyugdíjas nő kicsivel a kezdés előtt. – Ha ilyen szörnyű volt az élet vele, akkor miért szült neki három gyereket?” Úgy érzi, az ellenzéki oldalon minden választás előtt van egy kis remény, most is, de aztán jön a keserű csalódás.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!