Doppinggal vádolt kínaiak és képmutató amerikaiak feszülnek egymásnak a legújabb úszóbotrányban

1 hét ezelőtt 6



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A hírek szerint körülbelül hét hónappal a 2021-es tokiói olimpia előtt 23 kínai úszó trimetazidin (TMZ) tesztje pozitív lett. A kínai doppingellenes hatóságok saját vizsgálatot folytattak, és azt állították, hogy a tiltott szer véletlenül, az úszók szállodájának konyhájában került az ételbe. Végül a WADA úgy döntött, hogy nem tudja megcáfolni a kínaiak elméletét, helyszíni ellenőrzésekre viszont nem kapott lehetőséget a koronavírushoz kapcsolódó zárlat miatt.

Közben az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségének (USADA) vezérigazgatója, Travis Tygart kijelentette, felháborító, hogy a WADA a szőnyeg alá söpörte az ügyet, és a helyzetet potenciális eltussolásnak nevezte.

A tények továbbra is tények: a WADA nem függesztette fel a sportolókat, nem törölte az eredményeket, és nem hozta nyilvánosságra a pozitív eseteket.

Ez óriási hiba, még akkor is, ha elhisszük a kínaiak történetét, miszerint szennyeződés történt, egy erős gyógyszer varázsütésre jelent meg a konyhában, és 23 pozitív tesztet eredményezett a topúszóknál” – mondta Tygart.

A WADA jelezte, ha folytatódnak a vádaskodások, megteszi a megfelelő jogi lépéseket.

2014-ben az USA is bajban volt

Közben a szervezet főtanácsosa, Ross Wenzel azt mondta, álságos és képmutató az amerikaiak felháborodása, hiszen amikor ők kerültek hasonló helyzetbe, mindent elkövettek, hogy titokban tartsák.

„2014-ben történt egy hasonló eset az Egyesült Államokban, amely több mint 10 sportolót érintett. De sok más példa is akadt arra, amikor élelmiszerrel kapcsolatos csoportos fertőzések történtek és ezeket az eseteket nyilvánosságra hozatal nélkül lezárták, mert elfogadták, hogy ezek a sportolók nem hibáztak. Ez nem példa nélküli.”

Wenzel hozzátette, hogy az USADA úgy tűnik, megfordította álláspontját, hiszen eddig azon szervezetek közé tartozott, amelyek határozottan hangoztatták, hogy a hibás eseteket nem szabad nyilvánosságra hozni.

Manipuláció és besározás?

A Global Times kínai állami bulvárlap hétfőn rágalmazásként aposztrofálta a doppingvádakat, szerinte a nyugatiak megpróbálják meghiúsítani Kína sportteljesítményét.

Az érintett országok jelenleg manipulálják a doppingügyet és nyilvánvalóan szándékosan besározzák Kína úszóprogramját

– írta.

A német ARD a New York Timesszal közösen vasárnap dokumentumfilmet jelentetett meg a nyomozásról, ez arra késztette a WADA-t, hogy újabb közleményt adjon ki az ügyben.

„Az ügynökség továbbra is kitart a tudományos vizsgálat eredményei és az üggyel kapcsolatos jogi döntése mellett” – írta.

The post Doppinggal vádolt kínaiak és képmutató amerikaiak feszülnek egymásnak a legújabb úszóbotrányban first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!