Dutch baby, a szabálytalanul szexi palacsinta – könnyebb megsütni, mint a hagyományost

2 napja ezelőtt 5



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A dutch baby egyre gyakrabban feltűnik menőbb brunch-étlapokon. Ha egy ráérős villásreggeli alkalmával valami édesre vágyunk, az unalomig ismert amerikai palacsinta helyett érdemes a dutch babyt, avagy (tükörforításban) a „holland babát” kikérni. Ha jó a konyha, egy igazán pazar fogás fog érkezni.

Talán nem sértünk meg vele senkit, ha azt mondjuk, hogy a holland gasztronómia méltán nem világhírű. A dutch babyt kóstolva azonban joggal gondolhatnánk, hogy ezek a hollandok mégiscsak tudnak valamit a konyhában, és palacsinta fronton mégis villantottak egy olyat, amit világszerte készítenek. Ám történetesen ez a palacsinta sem öregbíti a holland kulinária hírnevét, mert minden valószínűség szerint egy téves elnevezésnek köszönhető.

Dutch baby friss gyümölcsökkel

Szerethető szabálytalanság: dutch baby / Fotó: Natasha Breen, Getty Images

Történt ugyanis, hogy az amerikai Washington állambeli Seattle-ben egy olasz származású vendéglős, bizonyos Victor Manca családi vállalkozásként működtette éttermét a két világháború között. Itt, a Manca’s Caféban kezdték el ezt a sütőben sült palacsintát készíteni, és a vendéglős egyik lánya adta neki a dutch baby, azaz holland baba – avagy holland bébi – nevet. A reggeliként felszolgált ételt édesen és sósan is kínálták, utóbbit sült szalonnával és kolbásszal is lehetett kérni. A Manca’s Cafe védjegyeztette is 1942-ben a dutch babyt saját specialitásaként, amit még az étlapon is külön feltüntettek. A korabeli újságok úgy tudósítottak az étteremről, hogy a dutch baby igazi rajongói együltő helyükben akár kettőt is megettek a jócskán méretes palacsintából.

Victor Manca lánya valójában az ott élő német bevándorlók óhazából hozott palacsintájáról nevezte el némileg tévesen ezt az ételt – belekeverve a holland nemzetet is. (Hollandiából egyébként szintén sok telepes érkezett Amerikába, ma is közel 4 millióan vallják magukról az USA-ban, hogy holland felmenőkkel bírnak.)

Az étlapon is feltüntették a palacsinta 1942-es védjegyeztetését. Az étterem 1955-ig működött, és sós dutch babyt is kínáltak. Egy palacsinta ára 1 dollár 40 centnél indult.

Az étlapon is feltüntették a palacsinta 1942-es védjegyeztetését. Az étterem 1955-ig működött, és sós dutch babyt is kínáltak. Egy palacsinta ára 1 dollár 40 centnél indult. / Kép forrása: egy leszármazott, Mark Manca jóvoltából közzétette a HeraldNet, Washington

A valójában tehát német eredetre utalva ma is él egyébként a német palacsinta elnevezés a dutch babyre, sőt tőlünk nyugatabbra még ennél is különösebb nevekkel illetik ezt a palacsintát: ha Bismarck-kal, holland puff-fal vagy hooligannel kínálnának, fogadjuk csak el, mert ez a palacsintafelfújt érkezik majd!

Az öntöttvas serpenyő szerepe

A dutch babytől elválaszthatatlan az öntöttvas serpenyő. Ez nem csupán dizájnelem: ezt a serpenyőt épp úgy lehet tűzre, mint sütőbe tenni, masszív, nehéz és örökéletű darab. Ha nekünk is van otthon, csakis ebben készülhet ez a palacsinta: egyenletesen tartja a hőt, nem tartalmaz műanyagrészt – egy igazi klasszikus.

Dutch baby, a sütőben sült palacsintafelfújt

Az öntöttvas serpenyőben sült palacsintafelfúj, a dutch baby / Fotó: Qwart, Getty Images

A dutch baby kapcsán gyakran elhangzik a pufi jelző is, és nevezik palacsintafelfújtnak és lepénynek is- Tény, hogy több ponton is eltér a mi palacsintáról alkotott fogalmainktól, de az alaptésztája egy sűrű, de szépen merhető palacsintatészta, és az is biztos, hogy az édesszájúak körében nagyot nem tévedhetünk vele. Különlegessége, hogy úgy duzzad meg a tészta a sütőben, hogy nem tartalmaz sem sütőport, sem szódabikarbónát. A nagy méretű, fészekszerűen öblösre sülő tészta gazdag töltelékért kiált.

Így júliusban, amikor annyi finom hazai gyümölcs megterem, mi csak annyit mondunk, hogy szórd meg friss gyümölccsel vagy gyümölcsdarabokkal, azután porcukrozd meg.

Dutch baby, a sütőben sült palacsintafelfújt

Dutch baby fűszeres almaraguval töltve / Fotó: BDphoto, Getty Images

Ugyanilyen finom lesz, ha lekvárral vagy akár túrós töltelékkel béleljük, és a friss gyümölcs így is jó ötlet hozzá. Akár csak a csokoládészósz, vagy egy igazi nagyágyú, a Nutella. Persze sokkal komplexebb töltelékekkel is készülhet. Így ránézésre már hasonlítani fog egy nyitott pitéhez vagy a franciák galette-jéhez.

nlc. tipp: Dutch baby gyümölcsragus töltelékkel

Fokozhatunk az élményen, ha egy gyümölcsraguval béleljük a sütőben sült palacsintánkat. Ezekkel az arányokkal nem tévedhetsz: végy két almát vagy őszibarackot, vagy ezek nagyságának megfelelő mennyiségű gyümölcsöt. 20 gramm vajat olvassz meg, darabold rá a gyümölcsöt, szórj rá két evőkanálnyi barnacukrot, facsard rá fél citrom levét, ízesítsd fahéjjal és vaníliával. Keverd, majd rottyantsd össze egy gyümölcsraguvá, és hagyd állni, hogy egy kicsit besűrűsödjön.

Dutch baby – az alaprecept

Ha megtanulod a „német palacsinta” tésztájának alapreceptjét, és a készítésének egyébként igazán egyszerű módját, utána már kedvedre variálhatod.

Dutch baby, a sütőben sült palacsintafelfújt

Dutch baby, a sütőben sült palacsintafelfújt / Fotó: Qwart, Getty Images

Hozzávalók:

  • 10 dkg búzafinomliszt
  • 2 tojás
  • 220 ml legalább 2,8%-os zsírtartalmú tej (=2,2 dl)
  • 45 g vaj
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 nagy csipet só
  • 1-2 marék idénygyümölcs ízlésünk szerint
  • Porcukor ízlés szerinti mennyiségben

Elkészítése:

  • Egy keverőtálban elegyítjük a tejet, a két tojást, a vaníliakivonatot és a csipet sót, majd fokozatosan hozzáadagolva a lisztet – akár szitálhatjuk is – egy kézi habverővel csomómentesre keverjük.
  • Ha megkaptuk a palacsintatésztát, tegyük egy kicsit félre (szobahőmérsékleten), és adjunk időt neki, hogy besűrűsödjön.
  • Közben elkészíthetjük a gyümölcsragut a fentebb írt módszer szerint, amennyiben ezzel szeretnénk bélelni.
  • Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
  • Ha öntöttvas serpenyővel dolgozunk, tegyük fel a tűzre, olvassunk meg benne annyi vajat, hogy szépen bevonja a felületét, majd öntsük rá a palacsintatésztát, és toljuk is be a sütőbe. // Ha nincsen öntöttvas serpenyőnk, jénai tálban is süthetjük, értelemszerűen kerek alakúban lesz palacsintaformájú az alkotásunk. Ez esetben egy megszokott teflonserpenyőben melegítsük meg a palacsintasütéshez szükséges vajat, majd ezt öntsük át a jénaiba, jöhet rá a palacsintatészta, majd ezt toljuk be a sütőbe.
  • Lefedés nélkül süssük, látni fogjuk, hogy sütőpor/szódabikarbóna nélkül is szépen emelkedni kezd a tészta, és megszületik a dutch baby jellegzetesen szabálytalan formája, ahogyan kitüremkedik az edényből a tészta.
  • 15 perc után már legyünk résen: ha szépen feljött, kibuggyant a tészta és már aranybarna színt kapott, kivehetjük. 200 fokon 15-20 perc szokott kelleni neki.
  • A frissen sült palacsintát meg is tölthetjük (variációk a töltelékre fent olvashatók), szórjuk meg porcukorral, és jó étvágyat!
The post Dutch baby, a szabálytalanul szexi palacsinta – könnyebb megsütni, mint a hagyományost first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!