Egy éve halt meg Vágó István – Özvegyében a barátok és unokája tartják a lelket

2 hete ezelőtt 5



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Vágó István 2023. április 29-én halt meg. Egy éve, hogy nincs közöttünk, de bármennyire is fáradhatatlanul rohan előre az idő, a kvízmester emléke nem kopik. A 74 éves korában elhunyt férjet, apát és nagyapát soha el nem múló szeretettel őrzi felesége, fia és unokája. És a sok jóbarát, akik Judit asszony kezét azóta is fogják. „Soha nem gondoltam volna, hogy a barátok ennyire szeretnek minket, engem. Miután Isti elment, még inkább itt vannak velem, mellettem, óvnak, féltenek, vigyáznak rám, nem hagynak magamra” – nyilatkozta a Best magazinnak februárban Judit asszony, néhai férje 75. születésnapja alkalmából.

Feleségével és fiával (Fotó: Steindl Gabriella/fotocentral.hu)

Briliáns műsorvezető volt. Páratlan műveltsége, szigorú, mégis szeretetteljes személyisége miatt tévénézők milliói néztek fel rá. Kvízprofesszornak hívták, de tiltakozott a megszólítás ellen. Tudásáról inkább szerényen nyilatkozott, holott tizenkét nyelven beszélt. Angolul, németül, franciául, spanyolul kiválóan, felsőfokon, de olasz és portugál nyelven is „interjúképesen”. Sőt oroszul, lengyelül és svédül is megértette magát. Arabul, törökül, hindiül írni tudott, haláláig foglalkozott a finn és a japán nyelvvel, de a kínai nyelv tanulásába is belefogott. Emellett zenerajongó is volt. Muzsika iránti szenvedélyét – sokak örömére -–nem csak a saját szórakoztatására művelte. A Favágók zenekarban is sokáig basszusgitározott. De volt alkalma egy színpadon játszani többek között Fábián Julival is.

Vágó István gitározni is megtanult (Fotó: Steindl Gabriella/fotocentral.hu)

Hosszú évekig volt a csúcson, olyan műsorok kapcsolódnak a nevéhez, mint az Álljunk meg egy szóra, amelyet 1987 és 1997 között vezetett. Vagy a Legyen Ön is milliomos! 2000 és 2007 között. Az RTL után a TV2-nél már csak rövid ideig alkalmazták, később a saját ötletén alapuló átVágó műsort vezette a Story4-en, 2013-tól pedig áltudományos témákat járt körbe Szkeptikus vagyok című műsorában. A televíziónál egy idő után nem kapott több lehetőséget, ami fájó pont volt az életében, mégis mindig jóleső érzéssel sétált be a televízió stúdiókba, ahol első perctől otthonosan mozgott. Örült a régi kollégáknak, de az újak felé is figyelemmel fordult, kortól és nemtől függetlenül tegeződni szeretett. „Amikor nem tegeznek vissza, az szörnyű érzés” – reagált az iránta érzett kollegiális tiszteletre Rónai Egonnak az ATV-ben korábban.

Az egykori vegyészmérnököt Vitray Tamás fedezte fel a Riporter kerestetik című műsorban. Ennek köszönhetően 1976-tól már televíziós vetélkedőket és nyelvművelő műsort is vezetett. „A Riporter kerestetik zsűrijében ültem, és úgy véltem, nagy ’lelet’ bukkant elő a hazai tévézésben. Aztán a poliglott mérnök-üzletkötőt igyekeztem rábeszélni, hogy inkább az MTV-t válassza a külkereskedelem helyett. Sikerült, amint sikerült az is, hogy az általam vezetett kis egységnek lett a tagja, és szinte a közönség rokonszenvét is azonnal elnyerte, mint vetélkedők derűs, nagy tudású és kedvelt mestere. És ahogyan múltak az évek, Vágó Pista kimagasló specialistaként uralta a műfajt, e tekintetben csak növekedett az elismertsége a nézők szemében” – emlékezett a Blikknek korábban Vitray.

Élete utolsó éveiben főleg politikai szerepvállalása miatt került a figyelem középpontjába. Sok terve volt még, nem készült távozni még.

Kiemelt kép: Sárközy Marianna/fotocentral.hu

The post Egy éve halt meg Vágó István - Özvegyében a barátok és unokája tartják a lelket first appeared on Story.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!